joi, 8 iulie 2010

Idei proaste



Când eşti un simplu plezirist şi-ţi dai cu părerea pe blog, sau la o bere cu prietenii(este şi cazul meu, aşa că mi-am făcut autocritica preventiv!) nu e grav. Cel mult îţi iei nişte înjurături de la nişte unii mai nevricoşi. Dar atât. Când eşti demnitar al statului, şi te apuci să dai sfaturi în domenii pe care nu le stăpâneşti, atunci meriţi să-ţi iei şuturile în cadru oficial, ca să zic aşa.

Studiu de caz. Varujan Pambuccian este inginer de calculatoare, specialist în IT. S-o fi pricepând la meseria lui, nu ştiu, nu mă bag, dar când se apucă să dea sfaturi în economie, ei bine, lucrurile se schimbă. Omul nostru are idei puţine şi fixe. L-a pus dracu' şi-a citit un libertarian, probabil că pe von Mises, şi a avut o epifanie. I s-a arătat! România nu poate fi salvată decât prin distrugerea statului social.  Şi propune mai nou, după tâmpenia cu TVA de 25% şi cotă unică de 4%, privatizarea sistemului de asigurări de sănătate. 


Evident, n-a făcut cel mai mic studiu de impact, că n-are cum s-o facă. Nu e treabă pe care s-o poată face un singur om, nespecialist, pe deasupra, fie el şi armean deştept(asta rămâne de demonstrat). Dar măcar să fi citit despre reformele asemănătoare, promovate de alţii. De exemplu de nemţi. Citiţi aici ce probleme au după un val de privatizări în sistemul de sănătate.


"Tous les employés de la santé ont vu leurs salaires baisser en passant dans le privé sauf les médecins chefs de services et leurs adjoints ayant des fonctions managériales. Il faut signaler que ces modifications des conditions de travail et de rémunération ont entraîné une grève "historique", la première depuis trente ans, chez les médecins des hôpitaux publics et communaux. Pire encore, depuis quelques années le départ des médecins hospitaliers vers la Suisse, la Scandinavie et dans des cabinets privés provoque une véritable pénurie à l'hôpital. Cet exil et cette pénurie commencent également à toucher les soignants non médicaux.




La résistance à la privatisation est maintenant croissante dans la population : en 2004, un référendum à Hambourg a retardé d'une année la vente des hôpitaux, 77 % des votants s'étant exprimés contre la vente. Des collectifs "Gesundheit ist keine Ware" (la santé n'est pas une marchandise) se sont créés. Car pour les patients, les dysfonctionnements sont nombreux : outre le manque de personnel, la diminution de durée des séjours et les sorties prématurées sont la cause de réhospitalisations encombrant d'autant plus les urgences qu'elles doivent se faire dans un autre hôpital que l'hôpital du premier séjour (au risque sinon que le deuxième séjour ne soit pas "rémunéré" car dépendant du premier séjour). Ainsi, on assiste à une explosion des transferts d'hôpitaux à hôpitaux (+50 % entre 2001 et 2006). Enfin, la T2A ne semble pas efficace pour maîtriser les coûts : les dépenses de santé par habitant sont très voisines en France et en Allemagne (3601 dollars par an en France, 3588 en Allemagne, d'après l'OCDE en 2007) et, si les dépenses publiques de santé baissent en Allemagne (passage de 79 % de la dépense publique à 77 % entre 2000 et 2007), la participation directe des ménages est, elle, en hausse : passage de 11 % à 13 % de participation à la dépense sur la même période.





Source de mécontentement pour les patients, source d'insatisfaction pour les soignants, les nouvelles modalités de fonctionnements des hôpitaux allemands semblent donc n'avoir apporté un bénéfice clair et croissant qu'aux actionnaires du secteur privé de la santé."


Revenind la oile noastre, nea Varujan ăsta poate ar trebui să citească studiul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile despre sărăcia în România. Din analiza făcută rezultă că România este unul dintre statele membre UE care cheltuiesc cel mai mic procent din PIB, respectiv 12,8% cu protecţia socială faţă de media UE de 25,2%. Ponderea cheltuielilor în acest domeniu a scăzut în perioada 2005-2008 de la 13,2 la 12,8%. Rata sărăciei după transferuri sociale a crescut în perioada 2005-2008 de la 18 la 23%. România cheltuieşte de trei ori mai mult cu măsurile pasive decât cu cele active faţă de media europeană, care este de 2,16 ori."

 De ce a crescut sărăcia? Nu cumva pentru că a acţionat pervers cota unică de impozitare, care a mărit polarizarea economică şi socială? Şi atunci ce vrea Pambuccian? Să ducem sărăcia dincolo de limitele suportabile? Pentru ce? Ce avem de câştigat?

10 comentarii:

Anonim spunea...

Spre deosebire de latraii de ocazie (acest blog inclus, caci a recunoscut prin autocritica), armeanul a venit cu niste ipoteze.

Invit latraii sa vine cu alte ipoteze. Nu mi se pare suficient sa spui: "ala e bou, ala e prost". Dovedeste-te tu destept. Asa cum a scris armeanul un "program economic" in 3 pagini pe blog, scrie-l si tu pe al tau. Sa te vedem.

Constantin Gheorghe spunea...

Ipotezele armeanului sunt cretine! Îţi reamintesc, daşi mă îndoiesc că ai ştiut vreodată, că modelul economiei naţionale, care trebuia să fie operaţional de multă vreme, nu este gata nici acum. Şi chiar de ar gi existat, oricum armeanul nu are nici puterea de calcul, nici bazele de date necesare unei simulări. Iar faptul că se foloseşte un model imperfect şi puternic simplificat se vede în eşecurile în lanţ ale BNR cu ţintirea inflaţiei, ale Comisiei pentru Prognză, ca să nu mai vorbesc de "performanţele" lui Vlădescu în estimarea creşterii economice şi a deficitului bugetar. Şi vrei ca eu să iau de bune tâmpeniile lui Pambuccian? E aşa de simplu? TVA la 25% şi cota unică la 4%? Cum de nu s-au gândit şi alţii? Americanii, spre pildă..
Eu nu mi-am propus să scriu un program economic. Pentru că, spre deosebire de alţii, am bun-simţ şi ştiu care îmi sunt limitele. Un program economic nu poate fi produsul unei singure minţi.

un om complicat spunea...

Pai sunt altii care au sistem de asigurari de sanatate privat si relativ slab reglementat: americanii. Si merge prost rau, e o masinarie de tocat bani. SUA cheltuie cam 17% din PIB-ul lor pe sanatate comparat cu media de 9% din tarile industrializate, iar rezultatele sunt slabe pentru o tara bogata la mai toti indicatorii statistici (speranta de viata, mortalitate infantila etc.). Problemele de sanatate in SUA sunt principala cauza a falimentelor personale, si exista scandaluri frecvente legate de refuzul unor asiguratori de a asigura si/sau finanta tratamente (vezi "pre-existing condition" si "rescission"). Reforma sistemului de asigurari de sanatate a fost o tema importanta in campania din 2008 dar si in politica americana din 2009 (in plina criza!).
Dl. Pambuccian ar putea sa viziteze (ca sa se inspire) paradisul libertarian care este Somalia. Stat mai minimal ca ala nu e, initiativa privata e absolut libera, impozite nu exista...

Karakas spunea...

Vad ca videanu vinde Electrica la nemti/francezi. Brava, continua "opera" de deznationalizare a orice este romanesc.

Karakas spunea...

Pai ajungem unde-am mai fost: bogatii impart cozonaci si pantofi cu toc la saracimea sinistrata(mai bine zis sinistrati ai vremurilor capitaliste, dupa ce au fost sinistrati ai vremurilor comuniste)

Imaginati-o pe doamna Udrea, in galosi Dolce & Gabana, cu sarsanalele pline de ciocolata, cumparata in graba limuzinei oficiale de la o benzinarie, si cu un camion de origine neelucidata impartind pantofi cu toc doamnelor sinistrate. Se intimpla in Romania secolului XXI:

http://www.realitatea.net/udrea-le-a-impartit-pantofi-cu-toc-sinistratilor-din-saucesti-vezi-video_722541.html

transildania spunea...

Am remarcat si eu mesajele aberante cu care iese in fata (si gaseste si microfoane) dl Pambuccian.
Mai intai a lansat propunerea absolut aberanta de cota unica de 4% si s-a laudat ca a vorbit cu BNR sa-i faca un studiu de impact. Orice economist sau chiar ne-economist i-ar fi putut spune din start ca nu are habar. Acum ne spune ca cota unica nu se poate reduce nici cu 1%...

Dar deschide alta tema. Deficitul asigurarilor sociale, si privatizarea lor. Tema "deficitulului" este una absolut falsa. In teorie nici o asigurare sociala nu este pe deficit ccata vreme contributiile sunt ajustate corespunzator. Atat doar ca marirea contributiilor afecteaza locurile de munca, angajatorii si angajatii. Nu exista nici un motiv pentru care doar angajatorii si angajatii sa plateasca pensiile si cheltuielile sociale. In toata lumea dezvoltata o parte a cheltuielilor sociale este acoperita -in mod asumat- de la buget, unde sunt si alte venituri decat cele platite de angajati si angatori.

Anonim spunea...

Rugaminte,
Pentru dvs,va rog, dar daca puteti, sa-i transmiteti si d-lui Adrian Nastase ca sa nu mai vorbeasca cu ironii si cu parabole, cum a facut ieri la Antena 3. Este un om destept, dela care tara are nevoie sa spuna clar si tare durerea noastra. Asa a facut si in 2004, cu fabrica de inghetata a lui Basescu si ce a iesit? Trebuie sa tipam de durerea situatiei in care suntem

Ken spunea...

Dragi forumisti,
N-am mai scris comentarii aici demult.
Am revenit din doua motive pe care, cu permisiunea dlui Gheorghe, le voi expune aici.

Intai, in caz ca nu stiati deja (si atunci cer scuze), un grup de intelectuali romani, din diverse domenii, din tara si din diaspora, au lansat in iunie un volum de eseuri critice -- "Idolii forului". Autorii au lansat si un sit (aici http://idolii.com/) si o provocare la dezbatere publica pe o varietate de teme privind aspecte importante ale vietii publice din Romania. Una din premisele de la care pleaca critica autorilor este ca viata si discursul publice din Romania au ajuns dominate/monopolizate si manipulate de un grup de intelectuali de influenta, popular numit "intelectualii lui Base". Nu sunt aici ca sa fac reclama cartii ori grupului de autori decat in masura in care cred ca dezbaterea la care invita ei este imperativa in acest moment critic pt Romania. Cu alte cuvinte, cred ca este timpul sa se coaguleze un grup de opozitie divers dar coerent fata de cele ce se intampla acum in Romania. De aceea, va invit sa cautati cartea, si, neaparat, sa vizitati situl (care de fapt e mai curand un portal) unde veti gasi un rezumat al fiecarui capitol, si, evident, sa va alturati discutiilor. Nu va lasati intimidati de aparenta pretentiozitate a unor comentatori; Sorin Adam Matei, unul dintre autorii si coordonatoriaii cartii, incurajeaza pe toti cei care au ceva de spus sa contribuie la dialog.

Faptul ca volumul a atins niste coarde sensibile in randul "idolilor" se vede din reactia rapida a dlui Tismaneanu (vezi blogul sau) si apelul la autoritatea straina (vezi articolul lui Tom Gallagher http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/intelectualii-pe-calea-ghetoizarii-192605.html), dar si serialul de articole inceput de dna Alina Mungiu Pippidi sub titlul "Adevarata tradare a intelectualilor", http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/adevarata-tradare-a-intelectualilor-ii-193024.html.

In fine, al doilea motiv este articolul dlui Tismaneanu postat azi pe situl sau, in care face "apologetica" dlui Valeriu Stoica, care pare sa fie desemnatul domniei sale la functia de presedinte Ro ori de partid, ori ambele (nu se stie inca), in viitor, citez: "VS detine cele trei virtuti esentiale pt autenticul om politic: vocatie, viziune si vointa." Cu o trimitere apoi la articolul integral scris de VS insusi la http://www.revista22.ro/22-plus-nr-300-memorie-351i-luciditate-8565.html.

Ceea ce mi se pare mie marsav si o descalificare pt intelectuali cu pretentii este erijarea lor intr-o instanta morala de tip inchizitorial. Pe scurt, este vorba de intentia lor de a influenta decidentii politici intru scoaterea stangii, de orice fel, in afara legii. Pt ei stanga, fie ea social-democrata, fie socialista, fie altminteri este una si aceeasi: comunism/bolsevism si, evident, un pericol pt proiectele lor. Este o intentie pe care am auzit-o/citit-o in repetate randuri, dorinta de a avea eventual doar doua partide de dreapta, unul (traditional) conservator si unul liberal (in sensul insa mai curand libertarian, ca liberal de dreapta). Cititi articolul dlui Stoica si veti vedea termenii semi-transparenti in care pune el "cancerul" (stanga) societatii romanesti. De altfel, dl Tismaneanu s-a intors recent dintr-un turneu in care a fost emisarul raspandirii ideii sale de infierare a ideilor de stanga dupa modelul condamnarii nazismului . . . Cu asemenea oameni, cosmarul Romaniei pare sa nu mai ia sfarsit. Am mai avut odata istoria stalcita in era stalinista, urmeaza o noua rescriere a ei in ton cu noul coordonator al ICCMER, institut gardian al arhivelor fostei securitati?! . . . In conditiile in care instituriile sunt acaparate de o minoritate politica agresiva (PDL), hotarata sa tina puterea cu orice pret, iar separarea puterilor in stat nu functioneaza decat nominal, nimic nu mai pare exagerat.
Cu cele mai bune ganduri.

Site Brasov spunea...

Echipa Site-Brasov realizeaza site-uri profesionale cu preturi incepand de la 99 RON. Avand o experienta de peste 5 ani in domeniu, webdesigneri nostrii va ofera garantia unui site bine facut. Noi va facem site-ul si il aducem printre primele pozitii in cautarile de pe Google, Yahoo, Bing,etc.

Pentru cei ce au deja un site, prin serviciile noastre de SEO optimizam site-ul dorit astfel incat numarul de vizitatori sau de potentiali cumparatori poate creste cu peste 25-30%.

Detalii pe www.site-brasov.blogspot.com sau la adresa de e-mail site_brasov@yahoo.com

Ladislau Csorba spunea...

Excelent articolul! Din ce in ce mai multa lume este preocupata de posibilitatile de asigurare a sanatatii in sistem privat. E adevarat ca odata devenit obligatoriu, s-ar corupe din clipa unu si ar iesi cine stie ce monstru mioritic.

Exista asigurari care acopera consulturi, analize, etc., in afara de spitalizare, ba chiar la orice spital sau din lume, la lagere. Si nu sunt nici macar la preturi de lux ci si le poate permite o familie din Romania.

La http://AsigurariSanatate.ro sunt cateva exemple.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...