sâmbătă, 24 iulie 2010

Festivalul ipocriziei româno-maghiare


Şuşaneaua aia cu ifose intelectuale de la Tuşnad, organizată de extremiştii din Secuime, n-ar fi meritat atenţia care i se dă. Hai s-o spunem p'a dreaptă: fiecare dintre cei care au vorbit acolo, români şi maghiari, ştie că în spatele vorbelor se află un proiect, la unguri, şi nimic, la români.

Proiectul maghiar este autodeterminarea, chiar dacă de vorbit se vorbeşte despre orice altceva.  În fond, maghiarii nu vor accepta niciodată consecinţele Trianonului, indiferent dacă au dreptate sau nu. Că imaginea maghiarilor despre ei, şi modul la care se raportează la ceilalţi sunt greşite sau deformate, că sunt rupte de realitate, nu are nicio importanţă pentru ei. Monomaniacii cred că numai ei au dreptate, şi toţi ceilalţi greşesc. Şi atunci ce dracu' poţi discuta cu ei? Ce dracu' poţi înţelege din delirul lui Tokes: "Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele". Şi oracolul din Dephi ar fi fost mai explicit!   


Discursurile de azi au fost pentru uz intern, şi n-au atins nici una dintre problemele reale ale relaţiilor bilaterale. Orban, respectiv Tokes, s-au adresat alegătorilor lor, băsescu "defuncţilor" săi alegători. Dacă credeţi că veţi găsi ceva de substanţă în delirurile fiecăruia, treaba voastră. Dar vă pierdeţi timpul.

Ce-i mai amuzant în bâlciul ăsta vine din pretenţia ungurilor că ei s-ar descurca mai bine decât românii, dacă ar fi lăsaţi să se administreze singuri. Păi, ăia din ţara-mamă tocmai şi-au vârât şi ei căruţa în gard, şi au luat o palmă peste bot de la FMI şi UE. Care palmă are şi alte motive decât taxa aia pe cifra de afaceri a băncilor. 

Ca şi la Românica, şi la Ungarica economia e pe butuci, şi funcţionează cât de cât rezonabil doar partea deţinută şi gestionată de multinaţionale. Iar dacă multinaţionalele o iau din loc, şi Românica, şi Ungarica sunt în căcat până peste cap. 

Secuimea e condusă de secui. Pădurile din HarCov sunt tăiate de Vereştoi Chereştoi, nu de români. Comunele şi oraşele din zonă au primari secui, nu români. Vi se pare că e vreo diferenţă notabilă de bună administrare în zonă? Să fim serioşi! E aceeaşi veselă cumetrie, diferă doar limba în care se dă şi se ia sfânta mită. 

Vi se pare că ministerele de la Bucureşti, conduse de maghiari, sunt mai performante decât cele conduse de români? Credeţi că guvernul Orban va fi mai bun decât precedentul, condus de social-democraţii de la Budapesta? Şi atunci despre ce vorbim? 

Delirului maghiar i s-a opus delirul Pulimii Sale, care a avut o intervenţie de Gâgă: "Toti care traim pe pamant avem o sansa. Sansa este ca pamantul este rotund si fiecare dintre noi poate considera ca punctul in care se afla este centrul pamantului. Daca privim la sistemul solar la care ne aflam, noi toti spunem ca planetele se invart in jurul pamantului. Imaginati-va ca am fi pe Marte: am spune ca pamantul se invarte in jurul lui Marte. Din acest punct de vedere semnul intrebarii isi pastreaza valabilitatea. Insa l-as da deoparte cand vorbim de importanta Europei Centrale." 

Atât poate specialistul în canibali din dotarea Administraţiei Prezidenţiale? Jalnic. Şi mai jalnic e modul în care îl umileşte băsescu pe boc: "Ma intrebati cand va avea Romania un premier ca Viktor Orban. Nu v-a spus Viktor ca-i bun si premierul nostru?" O fi bun, nu zic nu, dar pentru orice altceva, nu pentru a conduce România.

Festivalul ipocriziei româno-maghiare va continua cu acelaşi elan, an de an. Din păcate reconcilierea româno-maghiară nu se poate construi pe aşa ceva. Ci pe recostrucţia încrederii, care nu se poate face cu declaraţii cretine de genul celor în care s-a specializat Laszlo Tokes, şi nici cu taberele de antrenament ale Gărzii Maghiare din Secuime. Şi nici cu tot felul de cereri absurde de partea maghiarilor.


 Cât ne priveşte pe noi, o bună guvernare a ţării ar fi suficientă pentru a contribui la procesul de reconciliere. În fond, ce nevoie au maghiarii să ştie româneşte? Nu le foloseşte când, ca şi românii, se cară din ţară, să-şi facă o viaţă mai bună. Ca să înveţe româna maghiarii trebuie să aibă o motivaţie puternică, de vreme ce aia cu "obligaţia de a şti limba oficială a statului" nu funcţionează. Cum ar fi aceea de a lucra în ţară, undeva unde se câştigă bine, la, să zicem, Constanţa, Craiova sau Iaşi. Acum nu e cazul nici pentru români, nici pentru maghiari.

Pupăturile schimbate de Tokes şi de băsescu la Tuşnad nu ţin loc de dialog româno-maghiar, şi nici de reconciliere. E doar spectacol ieftin, pentru proştii de ambe etnii.  

6 comentarii:

ama spunea...

Jignitor pentru mine ca reprezentant al poporului român în ţara românească a fost că Preşedintele meu, al României, stătea ÎN România cu căştile pe urechi ca să-l asculte pe europarlamentarul plătit de contribuabilii români, Laslo, cum vorbea în limba lui maternă.
Păi, mama ta de scelerat, NU şti, limba română, ce ma-sa-n c..r le spune ălora din Parlamentul Europei? Şi despre cine ? Că o sa creadă ăia, deştepţi cum sînt, că România are capitala la Budapesta iar limba vorbită este maghiara...

Domnul Vucea spunea...

Deci domnu' patrriot geomarz, domne, nici tu nu STII limba romana.
Asa ca, vorba grecului Caragiale:"a se slabi."

Karakas spunea...

Nu stiu ce are Domnul Vucea cu geomarz, ca doar geomarz nu e oficial al statului. Si eu am probleme cu limba romana, sunt constient ca o mai chinui citeodata, dar cum nu sunt politician, sau oficial al statului trimis la Bruxelles, nu imi pasa prea mult de reactiile altora. Mai ales ca am circumstante atenuante, traind in strainatate de multi ani. Nu sunt genul insa care intreaba prosteste "com se spune pe romaneste la ...?", dar recunsc ca mia pierd cuvinte, si ma chinui citeodata sa le gasesc pe alea potrivite.

Dar Tokes e atit de sinuos, chiar si atunci cind spune ca el joaca "cu cartile pe fata", nimeni nu i le vede pe alea reale.

pacos spunea...

Chestiunea cu secuii e simpla: atata timp cat in Constitutie ramane sintagma "stat national unitar si indivizibi" (sintagma care va ramane in veci, avand in vedere faptul ca aceasta nu poate constitui obiectul unei eventuale revizuiri ale Constitutiei) secuii vor avea ceea ce au si acum. Atat si nimic mai mult. Nebunia cu Kosovo a fost posibila si pentru faptul ca Yugoslavia era un stat federativ. Asa se explica si decizia CIJ. In rest, se bate apa-n piua.
Domnu Vucea, poti fi patriot si sa faci si greseli. Gramaticale. Da' si mata o comiti. Citeste ce-ai scris si spune-mi unde-ai vazut/invatat/citit chestia aia cu doi r. Abia dupa aia poti da lectii.
A, uitasem, da, ai dreptate: a se slabi.

Andrei Gheorghe spunea...

Hehe.

Dar cine d-zeu da doi bani pe ce spune Domnul Bucea?

Anonim spunea...

Dovada de nulitate in diplomatie,
Dl Toches radea, a reusit sa fenteze PDL ca sa-l propuna ca vicepresedinte in Consiliul Europei.Acum, el zice, ce a mai declarat, ce PDL s-a facut ca nu stie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...