joi, 29 iulie 2010

Ce ne scapă



Circoteca "brandului de ţară" are şi o parte mult mai serioasă, care ne scapă: aceea a imposibilităţii de a spune lumii ceva despre noi. De asta producem tot felul de tâmpenii: fabulospirit, landofcioisul, garbage garden, despre care credem că ne reprezintă. În fond, ce să creadă alţii despre noi, dacă noi nu ştim pe ce lume suntem? Ce avem de arătat lumii despre noi? Că suntem români? Ce presupune asta?

Până nu ne lămurim în legătură cu identitatea noastră, cu mesajul pe care vrem să transmitem, vom tot da chifle şi vom cheltui bani pe himere. Şi vom face mişto de unii şi de alţii, fără să fim conştienţi că ne batem joc de noi.  

3 comentarii:

Ken spunea...

Treba cu identitatea este cat se poate de adevarata, complexa si dramatica.
Probabil istoria noastra (trei statulete aflate sub diverse stapaniri foarte diferite cultural) are mult de-a face cu aceasta confuzie identitara a noastra. Ar fi multe de spus in ce priveste cristalizarea noastra ca natiune, un proces niciodata desavarsit pe deplin, desi noi pretindem altminteri. Pana nu vom inceta sa mai pretindem, pana cand ne vom rescrie istoria culturala adevarata, nu mitologizata, vom ramane confuzi si, intr-un anume sens, neautentici. In fapt, criza de identitate ar fi un subiect fascinant si generos de cercetare/doctorate pt 'elitele' noastre intelectuale, in cazul cand asta le-ar parea un subiect destul de profitabil si demn pt dlor.

Pe de alta parte, cred ca nu ne-am acceptat adevarata identitate (atat cat am perceput-o/asumat-o) niciodata fiindca intotdeauna am vrut/incercat (dintr-un motiv ori altul istoric, cultural, politic) sa parem altceva decat suntem, sa fim pe placul altora, sa intram chipurile in randul lumii, si, voila, proverbiala noastra forma fara fond. Imitand pe unii si pe altii in si de forma, ne-am justificat, ne-am acoperit cu grija gaurile, carentele si am vrut sa facem salturi peste etape istorice. Exista un orgoliu si o atare grandomanie la romani, pe care noi intre noi nici nu o mai bagam de seama, dar care in ochii strainului sare in ochi numaidecat. Cat despre noi, am ajuns sa ne uram si sa fugim de noi insine. Evident, nu fara motive, dar ce tragedie ...

Ken spunea...

Si fiindca veni vorba de romi, textul la care va trimit are o nota colorat umoristica, dar cei care dialogheaza sunt cat se poate de reali in lumea subterana a 'interlopilor' loco.
Asta este situatia si nu vad alta solutie decat un vast efort concertat al diverselor autoritati europene (nu doar romanesti), pe de-o parte, pe de alta parte, o cooperare cu 'elitele' educate ale diverselor clanuri si triburi, plus, implicarea unor ong-uri specifice. Dar acu este criza si cine are bani de asta?
Ma tem ca situatia e deja scapata de sub orice control. Asta este noua Mafie a estului Europei. Isi mai aminteste cineva serialul italian 'Caracatita' din vremea pustimii mele? Cand ai de-a face cu coruptia generalizata care a metastazat si organele zise de ordine, e cam groasa. Si cand te gandesti ca Base al nost' e protectorul lor, deloc intamplator ...

Iaca o mostra din textul amintit:

"La mine la Bucuresti sint destui si cred ca cei mai de temut sunt cei din clanul Duduianu, in frunte cu Cristofor, Seif, Albert, Estronom. si mai este si Mogos. si clanul Caran si Mitu cu Aurel si Fanel. ... Ar mai fi si Poetul. De cite ori il lua politia, mai mult de doua zile nu statea.

- Fratia de la Craiova si cei din cartierul Fata Luncii din Craiova au cladit adevarate imperii in Craiova …

[...]Voi cred ca nu traiti in Bucuresti de vorbiti asa. Cine are tupeu sa ii stea in fata lui Petrica al lui Stoaca ? A nenorocit peste tot unde s-a dus in tara si la Bucuresti.

[...]Cei mai tari sint : 1) cei din cartierul Fata Luncii din Craiova, anume Fulguta, Valter, Vilifort, Salvis (are un Ferrari F355 Spider si doua S-Klasse ) Renato, Neloson, Vialys, Baltoi, Bebe Sabie. Sint prieteni buni cu clanul Sadovenilor. 2) Fratia… Ä‚stia-s sefii tarii.

Cel mai rau este Crai nu are frica de nimeni ii vorbesti urit ti/a luat capu se duce la puscarie vine inapoi iar te omoara. Sandu Hingheru tot asa, e o forta a Romaniei. Mai e neamul lui Haliu. Florin Vancica e tot asa o fabrica de bani. Cei mai temuti in momentul de fata sint astia de la Calarasi, Pompi, Bididiu, Tarzan, Gunoi.
De Alin Marfa ati auzit, mai gajdiilor ? Ä‚sta e iubit de toti interlopii si in citiva ani o sa ajunga The Godfather.

[...]Care Alin ? Dar Crocodilu’, Samir, Lordu’, Studentu sint cei mai tari din Vilcea, au afaceri in toata lumea.
[...]Pentru toate brigazile internationale, sarbatori fericite si la multi ani afara.

[...]Usor-usor o sa va depistez ca am baieti mai tari ca radaru’, si o sa mai vedem iar in Bucuresti doar daca se stringe doar un singur clan sint mai multi ca aia de la Craiova, daramite sa se alieze doua, trei clanuri din Bucuresti, ca invadeaza orice oras din Romania, tineti minte ce va spun.

Membrii lumii interlope conduc mai mult prin intimidare, si din intimidare face parte lauda de sine.
Noi sintem sageti. Voi cu clanul vostru sinteti sifoane.

[...]Da’ smecheria e grea. E usor sa iei banii cu japca, mai greu e sa rezisti afara. ... smecherii o mie, multi culesi, putini alesi, singurul care a dominat cu adevarat tara a fost Nutu si a cazut ca nu mai avea loc lumea de el.

Internetul a devenit arhiva, muzeul, galeria lumii interlope din Romania. Un panoptic.

Am crezut, mult timp, ca Romania e condusa, alternativ, de social-democrati si liberali, de stinga si de dreapta. Acum constat ca alternanta e asigurata de sageti si de sifoane."
http://www.pagini.com/blog/2008/01/04/melomanii/

Karakas spunea...

Brandul turistic al Canadei este "Keep Exploring".

http://en-corporate.canada.travel/canadaTourismBrand

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...