vineri, 8 mai 2015

O zi de ținut minte



Francezii s-au tâmpit definitiv! Hollande nu se duce la Moscova mâine. OK! E de înțeles: au descoperit și ei plăcerea de a-i suge pula Marelui Licurici. Deși este un afront la adresa rușilor, din multe puncte de vedere, nu e însă momentul inventarului. Dar să-l trimiți pe ministrul de externe așa, de florile mărului, fără să-i dai voie să participe la parada din Piața Roșie, este culmea imbecilității și face afrontul și mai grav. Nu era nimeni din partea Franței, și cu asta, basta! Dar să te duci, și să stai ca boul în camera de hotel, e din ciclul: ”Participă, dar nu se bagă!” Cu alte cuvinte, Franța are relevanța unui coi, atât în politica europeană, cât și în cea internațională. Cum ar veni: ”De Gaulle, trezește-te! Ăștia au înnebunit!”

Mulți se bucură că Rusia se rupe de Europa. Bucurie tembelă, semn de puținătate mintală. Așa s-a întâmplat cu Germania, după WW I. Atenție! Nu Germania instituțională a fost cea care l-a adus la putere pe Hitler. Nu, la putere l-au adus germanii, umiliți de învingători. Rușii n-au fost învinși în Războiul Rece. Și cu toate astea sunt umiliți. Umilința asta l-a produs pe Putin. Care, spre deosebire de Hitler, este rațional. Adică infinit mai primejdios.

Pentru orgoliile unor politicieni de duzină, occidentul a ratat șansa de a lega Eurasia de Europa. Mai grav, au oferit Chinei un arsenal. Cu puterea economică a Chinei, și cu expertiza rusă în materie de armament, Occidentul și-a construit, din crasă prostie, un concurent strategic cum n-a fost niciodată Germania nazistă. Și ca prostia să fie totală, au distrus și ordinea internațională creată după WW II. Națiunile Unite au încetat să existe.

De asta 9 Mai 2015 va rămâne în istorie, și nu pentru că se comemorează/aniversează 70 de ani de la terminarea unui război.

PS: văd că în România nimeni nu face nimic pentru a cinsti memoria amărâților ălora care și-au lăsat oasele prin URSS și apoi prin Europa. În schimb avem vreme de paranghelii ”regale”. Am și eu o întrebare: care a fost ultimul demnitar român care a depus o coroană de flori într-un cimitir românesc din Rusia? Atât despre mândria de a fi român, și despre lucrul bine făcut! Să ne fie rușine! 

Un comentariu:

Ando spunea...

Penibil!Cine?Francezii-care după ce au cedat atât de ruşinos în faţa nemţilor-s-au aşezat apoi, fără nicio jenă,la masa învigătorilor la finalul celui de-al doilea WW

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...