marți, 23 octombrie 2012

Merkel, după Hitler



Dacă suntem oneşti, trebuie să recunoaştem că ceea ce a început Hitler, în septembrie 1939, prin atacarea Poloniei, este pe cale să desăvârşească Merkel, în anul de graţie 2012. Între timp europenii au tras din greu pentru a reface puterea arogantă a germanilor, crezând că lumea a învăţat ceva din cele două măceluri globale din secolul XX. N-a învăţat! Şi nici n-o să înveţe! 

UE a fost mecanismul prin intermediul căruia germanii au acaparat puterea pe continent şi dictează ţărilor europene condiţiile lor. Iată ce scrie azi FT: "Will Greece have to leave the euro? Ultimately, it will be Germany’s call. Will politicians support further bailouts for southern Europe? The vital debates will take place in the Bundestag in Berlin – not in the European parliament. Who does the International Monetary Fund call about the euro crisis? The most important conversations take place with the German government and the European Central Bank in Frankfurt – not the European Commission.

This shift in power from Brussels to Berlin has been accelerated by the euro crisis. Naturally, the German chancellor Angela Merkel still has to go to summits in Brussels and strike deals. She was there only last week. But the euro crisis means that Ms Merkel is now incomparably the most important leader at the table. "

Mai mult, nici măcar despre contraponderea Franţei nu mai există. Motorul franco-german este, practic, de domeniul trecutului, iar alte naţiuni nu sunt capabile să se opună dictatului Berlinului. "For different reasons, the leaders of all the other big EU nations arrive in Brussels in a weak position. Spain and Italy are struggling with their debt crises – and so have become supplicants. The British have opted out of the single currency and the new structures that the eurozone is putting together – so they are marginalised. The Poles are also not in the euro, and have a relatively small economy.

That leaves France. By tradition, a Franco-German partnership is at the heart of any EU deal. For many years, summits were preceded by a separate Franco-German meeting and a joint letter from the two nations. When Nicolas Sarkozy was still in the Elysée, his relationship with Chancellor Merkel was so close that “Merkozy” became a journalistic shorthand for Europe’s dominant duo.

Even then, many were sceptical. One top EU official scoffed that – “France needs Germany to disguise how weak it is. Germany needs France to disguise how strong it is.” Now even the disguises have dropped away. There was no Franco-German letter before the most recent EU summit. Instead, President François Hollande gave an interview to the European press to try to pressurise Ms Merkel to give ground on the mutualisation of European debt and the creation of a banking union. But at the summit it became clear that the Germans will not be hurried. Some argue that the Franco-German partnership has always gone through rough patches – and that the two nations will inevitably get together again. This time, however, it could be different. The power gap between France and Germany has become too obvious; and the issues that divide them are too fundamental.

France’s various proposals for eurozone bonds, banking unions, EU-wide infrastructure spending and common social programmes are all greeted with deep suspicion in Berlin. The Germans suspect that the bottom line uniting these ideas is a desire to get German taxpayers to subsidise France. But Germany’s counterproposal – that the national budgets of EU nations be subject to control by a European commissioner – is dismissed as an unacceptable infringement of national sovereignty in Paris.

By tradition, a Franco-German compromise would be hammered out. But the issues involved are so basic that a deal may not be easily found. In that case, the relative economic strength of Germany could prove decisive – particularly if, as many in Berlin suspect, France is heading for a profound economic crisis."

Nu viaţa bună îi împiedică pe germani să înţeleagă prin ce trec alţii. Amnezia, voită, da! Au şters trecutul, şi revin la vechea lor aroganţă, la dorinţa de dominaţie. O conjunctură face ca acum să se afle într-o situaţie economică relativ mai bună. Dar asta nu va dura la nesfârşit. Iar modelul lor economic este imposibil de transpus la nivel continental. Când vor simţi asta pe pielea lor, nemţii vor avea un şoc. Şoc dublat de ura celor pe care i-au umilit, între timp.

Câtă vreme restul europenilor îşi vor consuma frustrările legate de nemţi şi de dominaţia lor în pace, e încă bine. Dar dacă ipoteza asta nu e valabilă? Vom trăi şi vom vedea...

12 comentarii:

pacos spunea...

Nemtii conduc Europa. Asta e. Cu toata criza (sau mai bine spus datorita crizei) nemtii sunt, cel putin pentru moment, foarte tari. Deprecierea euro i-a dus spre exporturi record in 2011, balanta de plati excedentara (cam 140 miliarde), schimburi comerciale record cu China, relatii economice privilegiate cu Rusia, in timp ce Franta, a doua putere economica a UE a raportat un deficit de vreo 70 miliarde. Asa se explica aerul asta de superioritate.
Numai ca nemtii nu inteleg (sau se fac ca nu inteleg) simbioza dintre bunastarea lor si intreaga economie a UE. Se mai pot baza pe China, pe rusi, pe oricare alte piete. Numai ca, din pacate, consumul scade peste tot, fie ca e vorba de China, fie ca e vorba de BRIC. Si, pana la urma, daca nemtii ar fi de acord cu ajutorul tarilor UE aflate in impas azi, maine economia Germaniei va fi din nou prospera. E simplu.
Frau Merkel crede insa ca daca are bani, toti aia care n-au se vor prosterna ca sa-i primeasca. Cedand orice, chiar si suveranitate. Mare, mare eroare.

ANONIMUS spunea...

Analiza este facuta numai din punct de vedere a economiei.
Este clar ca puterea Germaniei a fost intodeauna a lipsei de simt al umorului si mi-e jena s-o spun despre poporul german de de rand,a talpii tarii.Daca incerci sa determin cauza ar putea fi gasita prin faramitarea statuletelor care se ocupau numai cu razboiul ,cand nu, de banditismul nobilului care trecea prin feuda,sau vana din padurii.Daca treci prin vreun beci nobilitar ti se ridica paru-n cap de groaza vazand sculele de tortura de acolo.Asta a fost destul ca germanul de rand sa nu devina culmea vioiciuiei si a simtului umorului si a bucuriei .Oameni au fost intodeaina seriosi ,au ascultat pe sefi fara sa cracneasca ,au muncit caci de nu ar fi murit de foame,Germanul nu i-a in bataie de joc sau in gluma pe cineva caci nu-i vine prin cap asa ceva.De acolo munca bine facuta,ascultarea fara murmur etc...Ginta latina gata sa se i-a singura in bataie de joc ,dragostea de viata nerespectarea sefilor,inteligenta si umorul este si un talent si o lipsa .Nu ca religia a determinat felul de a fi a oamenilor ci pe dos.Oameni seriosi si lipsiti de umor au imbratisat protestantismul iar ortodoxia si catolicismul are alta structura psihica .Printr-o reactie automata germani isi fac treaba bine si acum dar situatia s-a schimbat drastic,un nou razboi nu l-ar face pe tanarul Frantz sa miste nici impuscat.In japonia situatia s-a schimbat la fel democratia este un bun invatat greu dar care a prins bine.Deci din punct de vedere a puterii reale din Europa nu este inainte de razboi.Aici este vorba dintre tari in care una a fost invinsa si doua care au castigat.Una este o mare putere economica in" spilhozen " si doua imbracate in zale.Discutiile se consuma atat cand se spera ca Germania va plati si ca o sa-si dea seama ca are situatia asta pentruca nu este inarmata,pe cand cele doua tari atomice sunt si pentru asta intr-o situatie nu prea grozava.Diferenta economica nu este chiar asa de mare pe cat pare ,si toate cele trei ar trebui sa se gandeasca ca daca sunt meschine vom da de dracu'toti.Iar ideile ca Germania ar vrea sa conduca Europa, sunt se par idei nefiabile a unei doamne care se crede Hitler si Bismark intr-un singur "Kilt" si o sa-i treaca cand va trece in opozitie sau cand UK,si Franta se vor burzului la ea.

Karakas spunea...

Bun, si unde e in peisajul asta Olanda, Danemarca? Tarilor astora nu le mia pasa de UE, de cooperare? Toti vor un Licurici teuton?

Unknown spunea...

Imi pare rau: aici se reflecta inca o data traditia romaneasca a lui "sa ni se dea", "sa se faca" - notiuni abstracte, in masura in care acel "se" nu este nimeni. In Germania, mentalitatea este cu totul alta. RO n-ar fi trebuit sa fie NICIODATA in UE si as vota cu 2 maini AFARA daca am fi intrebati. In Germania, in Olanda aveam alta educatie: intelegem ca trebuie sa muncim, sa fim disciplinati, sa nu dam cu "ciroditul" nici prin minciuni oficiale si nici prin minciuni neoficiale. In RO? Pomanagii, chiulangii, hoti si ...doctori in diverse stiinte falsi. AFARA DIN UE! ACUM! Ne-am saturat de neocomunismul, bolsevismul si pomanagismul vostru de nici macar doi centi!!!!

Unknown spunea...

AFARA DIN UE ACUM!!! Nu sunteti buni de nimic: deacat sa cersiti, sa furati si sa asteptati "inefabilul 'sa ni se dea'". Cine sa va dea si de ce? Nu intelegi sa fiti economicosi, sa munciti mai mult decat primiti pentru a va pune tara pe picioare? Atunci afara si din UE si atunci nu mai aveti de ce sa criticati Germania. Noi am curatat caramizile bucata cu bucata si am asteptat ROSINENBOMBER (bombardierele cu stafide). Un plan Marshall si o reforma monetara mai departe, am reconsturit o tara si am ajuns 'minunea economica germana'. Voi nu sunteti in stare sa ganditi decar cum sa fraieriti statul si tara: de la prim ministru, la ultimul beneficiar al acelui "sa ni se dea". Cine este "se" domnilor si doamnelor? Pana cand nu veti intelege ca numai muncind pentru mai putin decat meritati pentru niste ani si numai cu economii puteti sa reconstruiti o tara NU se va intampla nimic bun, NU meritati nimic: nici respect, nici ajutor, nici intelegere. AFARA DIN EU ACUM! Sunteti numai un deranj si declansatori de balamucuri mizere.

Karakas spunea...

Mai Unknown mai, alte stereotipuri mai stii in afara de ce auzi de la Basescu? "Romanii 'e' lenesi, si pe deasupra puturosi, nemtii 'e' harnici". Asta e o idee fixa si timpita cind o aplici generos unui popor intreg. Orice om normal la cap ar munci ca sa aibe mai multe pentru el, familie , copii. Romania este insa dezavatajata net prin politicile create de sus din UE, deci de la Berlin inclusiv, care mentin un teren inechitabil in ce priveste competitia. Bai baiete, cum sa poata fi Romania competitiva cu industria germana, cind e tinuta in genunchi ca producator de materii prime?

Ar fi trebuit sa nu-ti raspund, insa te vad minat din spate, ca o oaie pentru care gindeste lupu'. Mai deschide ochii, mai citeste, mai accepta si pareri diferite, si pe urma mai vorbim.

pacos spunea...

Au "negociat" foarte bine integrarea "parlitilor" din estul european - "vindeti tot ce-i profitabil, nu, nu oricui ci noua, inchideti/lichidati tot ceea ce poate concura cu industria noastra, bancile sunt toate ale noastre". "Termitele" au devorat tot. Ce-i drept, cu sprijin total din partea "parlitilor". Dupa aia au inceput sa dea lectii. Despre cum si ce sa facem. Nu sa crestem, ci sa-i crestem. Se vede treaba ca nu-i suficient.
Azi vine un neica nimeni sa ne ia la suturi de ce nenorociti suntem, cat de nesimtiti si de nerecunoscatori suntem si ca, daca s-ar putea, el ne-ar ejecta din UE, ca oricum nu prea mai e nimic de "muls" iar colonia Romania nu trebuie sa aiba acelasi statut cu imperiul Merkelian.
Aia din imperiu, toti, mai ales cei care nu-s nascuti acolo ci aici, sunt oameni cinstiti, muncitori, superdisciplinati. Noi, astialalti, traitori p-aici, niste untermenschen care stam cu mana-ntinsa. Buni doar sa platim mizeriile facute de aia cu bancile lor, buni doar sa munceasca, daca se poate fara a fi platiti ar fi perfect, buni sa consume numai ce li se spune sa consume.
Buni doar pentru ca ei, ubermenschen, sa faca cat mai mult profit.
Desi ni se permit toate astea, suntem si nerecunoscatori si declansatori de balamucuri mizere.

Bai astia, superiorilor: la dracu cu voi, ba! Nesimtiti si jigodii! Parveniti si plini de ifose! Aveti impresia ca daca lustruiti cizmele stapanului sunteti stapanul. Nu ba, sunteti tot slugi, ba! HUO!

Karakas spunea...

@pacos, iti inteleg supararea. Eu zic sa te menajezi ca lumea e plina de timpiti. Mai ales aia care cred ca numai romanii au criminali, sau mafioti, sau corupti etc. Ba eu tind sa cred ca suntem o natiune mult mai curata decit ne spune un "necunoscut" sau altu....parca "mancurti" le zice. Aia de vorbesc romaneste bine da' se dau "nemti". E o sub-specie a prostilor.

Fluieratorul spunea...

Am citit, m-am minunat, m-am gindit, si am ales sa ramin acolo unde sint: in Germania.

pacos spunea...

@Karakas
Nu sunt suparat. Doar mi-e sila de de-alde d'astia.
Bine spus subspecie.

Andrei spunea...

Care "noi"? Care "voi"? Unde "comunisti"?
Alo, nenea Unknown, iar s-a scumpit Diazepamul? Sau ai fugit din nou din balamuc in pijama si papuci?

vgeorgicas spunea...

@ Andrei
Nu de Diazepam are e (necunoscutul)l nevoie, de haldol direct. Asta, haldolul, este ieftin ca braga. Si nici nu-i trebuie reteta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...