luni, 1 octombrie 2012

Marele duşman al democraţiei

Ocupaţi cu circul făcut de Dan Diaconescu(vedea-l-aş la mititica!), nu am mai văzut ce se petrece în Europa. Unde omul obişnuit, victimă a "austerităşii" motivată de politicieni prin "criză", criză explicată de speculatori ca fiind artificială, de vreme ce este orchestrată de ei! a ieşit în stradă, să-şi strige disperarea. Grecia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Germania chiar, au fost scenele unor demonstraţii, care adesea au degenerat în lupte de stradă. În ăst timp tembelii de la Bruxelles, în frunte cu Barosso, fut timpul de pomană şi clocesc noi "planuri de salvare", care nu înseamnă decât noi sacrificii pentru omul obişnuit.  Când văd dobitoci de la FMI, de la CE, analişti economici, care se miră ipocrit că planul nu se mai ştie al câtulea n-a funcţionat, şi mai clocesc unul în plus, îmi vine să pun mâna pe puşcă!


Noi ne jucăm cu focul, cu Dan Diaconescu pe post de chibrit aprins în pulberărie! După băsescu, el este cel mai elocvent exponent al populismului soluţiilor simple, de care suferă aproape toată clasa politică europeană, şi nu numai. Acum populismul este marele duşman al democraţiei. Pentru aceşti politicieni, orice problemă, oricât de complexă, are întotdeauna o soluţie simplă: tăiem salarii şi pensii, lăsăm în paragină serviciile publice, privatizări, retragerea statului,  fiecare îşi vede de nevoile lui, etc. 

Cu acest tip de populism este greu de luptat, pentru că se adresează instinctului, nu raţiunii. Şi pentru că are drept aliat presa tabloidizată, şi ea o exponentă a populismului soluţiilor simple. Cazul Oltchim este exemplar pentru ce poate face presa, aliată cu un politician populist. E de meditat la asta... 

4 comentarii:

Karakas spunea...

Am mai spus-o si o repet: cauza suferintei a milioane de europeni este capitalismul "de Casino", cu epicentrul pe Wall Street. "Solutiile" aplicate de Barosso sunt tipic republicane: stringeti pe saraci la curea, dar menajati pe bogati, pe prietenii nostri care ne platesc campaniile electorale.

Oamenii platesc pentru ca unei elite nomenklaturiste de dreapta (si de stinga probabil) li s-a permis sa intretina un vis idiot ca orice lux este posibil, si a impins o gramada de oameni sa-si cumpere palate cind ei nu si le puteau permite. Bulele pe asta se bazeaza, pe inselatorie, mina in mina cu marile banci si cu agentiile de rating.

pacos spunea...

La momentul celebrelor bailout-uri, cand guvernele pompau enorm de multi bani in niste banci, sa nu care cumva sa moara, aveam cateva intrebari. De la rambursarea acestor bani si pana la cum se poate ca pentru niste banci sa se gaseasca imediat fonduri (fara a mai fi vorba de inflatie, deficite, etc.), in timp ce pentru oamenii simpli nu au fost, nu sunt si nici nu vor fi niciodata bani suficienti. Din cauza inflatiei, a deficitelor, etc.
Oamenii aia, normali, din Europa aia, mai civilizata, mai educata si mai instruita, s-au saturat de acest raspuns. Drept pentru care ies in strada. Mai mult sau mai putin violent, mai multi sau mai putini, dar sunt in strada. Pentru ca multi dintre ei se gandesc si la ziua de maine.

Cu noi, e altceva. Ginta latina, ne plac telenovelele, ne multumim cu un peste si-o galeta de plastic o data la patru ani si, de principiu, noi luptam contra guvernului, dar doar la nivel declarativ. Noi suntem cu "carpe diem" (nu stim ce inseamna asta, o fi ceva cu carpe, cu carpete), maine nu ne prea intereseaza, om vedea noi ce si cum. Si, daca noi suntem asa, aia de ne conduc ar putea fi altfel?

Duminica dimineata ma uitam la emisiunea cu Mobius. Investitor, bani multi, gandire tipic americana.
Mi-a atras atentia cu doua afirmatii. Prima - criza e creata de niste unii, care vor sa se cam duca dracului sandramaua asta cu euro. A doua - Romania are potential in agricultura, exploatarea zacamintelor, servicii si ceva IT. Daca-mi aduc bine aminte, cam asta era ordinea.
Aia e..

Karakas spunea...

Inca o duma: sunt atitia romani talentati, care si-au facut cariera in America, sau UE. Cu multi cu care discut, din generatia mea, inca visam sa ne intoarcem. Poate la pensie, zic multi. Oamenii astia au bani, si sunt o valoare pe care tara ar trebui sa o recupereze cumva. Cu ceva programe de a ii atrage. De exemplu, multi aleg inca sa nu revina in Romania din cauza serviciilor de sanatate proaste.

Ajutor pentru reintegrare...nu bani, ci informatii si eventual servicii medicale de calitate.

Anonim spunea...

pai romani constienti de ceva anume de pe lumea asta nu prea exista. da mare asistenta medicala mai ales in jafurile de canada si us! la ora asta nu exista diferenta intre romania si alta tara decit intr-o foarte mica masura. romania se adapteaza pe zi ce trece la cloaca maxima care este vestul.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...