marți, 2 octombrie 2012

Cum să spargem monopolul "regilor asfaltului"?

Nu-mi plac fanaticii. Iar Dana Grecu este o fanatică. Şi pe deasupra o tipă superficială. Care şi-a făcut din superficialitate un brand. Acum discută despre regii asfaltului, care iar iau banii statului pentru deszăpezire. Să nu înţelegeţi greşit: nu mă topesc după indivizii ăştia. Care şi-au făcut averea din contracte preferenţiale cu statul, folosind la greu corupţia pentru a le obţine. Dar...Există un dar: câtă vreme printr-o decizie definitivă a justiţiei acestor firme li se interzice accesul la aceste licitaţii, ele nu pot fi împiedicate să participe. Şi le vor câştiga, pentru că au investit masiv în utilaje, chiar dacă nu în cele mai performante. 

Evident, au poziţii de monopol, şi asta pentru că statul i-a ajutat, prin condiţiile din caietele de sarcini. Consiliul Concurenţei tace chitic. Există o soluţie, şi nu foarte complicată: în locul unor loturi mari de drumuri, Ministerul să liciteze porţiuni mai mici, care să permită şi altora să concureze cu regii asfaltului. Şi poate aşa scad şi costurile, oricât ar părea de ciudat. 

Asta e, într-adevăr, o decizie politică. Şi guvernanţii pot primi şuturi pentru că permit un monopol indecent şi păgubos. Dar să elimini firme de la licitaţie pentru că aparţin lui X sau Y este ilegal şi imoral. Dacă pot înţelege asta fanaticii... 

2 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.zeitschriften-cover.de/der-spiegel-cover-september-2012-x8255.html

uite aici cine sint politicienii: servitorii concernelor
titlul este: de la slujitor al statului la cistigator al unui mare salariu
toti dupa ce in activitatea politica au ajutat cocernele sa-si umple buzunarele au ajuns sa obtina posturi grele pe bani gramada in etajele superioare ale acestora. listele sint publicate in ziare deci le stie toata lumea. impozite nu mai platesc din anii 90. inchipuie-ti ca angajatii asigura peste 70% din totalul masei de impozit a statului german. inca de pe vremea lui kohl a inceput aceasta schimbare de directie. afaceri si investitii se fac numai cu banii statului. concernele nu investesc nimic absolut ci primesc subventii. daca nu primesc ameninta statul cu inchiderea fabricilor si mutarea lor prin alte parti. voi v-ati trezit tirziu de tot! chestii care sint standard in vest de zeci de ani voli le vedeti abia acum. dupa cum am mai scris voi ati preluat un sistem care asa arata si pe zi ce trece va adaptati la cloaca maxima adica la vestul luminos.

ANONIMUS spunea...

Nu asta este problema ci contractele intocmite bine si cu clauze severe in care sa se prevada sa plateasca daca nu-si fac treaba pentru fusaraie si produse proaste.Pe langa platirea pagubelor si repararea lor, ci si in plus o amenda babana daca apare asa ceva.Nu sa fie mana-n mana si sa imparta banii cum se intampla inainte.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...