duminică, 23 februarie 2020

Globalizare, pandemie, război hibrid.


Refuz să cred că cineva este atât de nebun încât să declanșeze un război hibrid împotriva Chinei, folosind o armă biologică! Asta în condițiile în care adversarii, chinezii, nu sunt chiar în Epoca de Piatră! Și pot retalia cu asupra de măsură.
Cred mai degrabă că am ajuns la un punct în care ne scapă ceva din mecanismul în care apar mutațiile în acest tip de viruși. Iar acest ceva să nu ducă, până la urmă, la manipularea lor. De atunci încolo apar problemele. Încercând să rezolve criza, oamenii să nu dea peste o armă simplu de obținut, simplu de folosit, care să coste nimic, raportat la costurile cu înarmare ale marilor puteri.
Sigur este un lucru; război hibrid sau nu, cea mai importantă victimă a coronavirusului va fi globalizarea. De asta nu mă îndoiesc. Ca și în cazul ”Colectiv”, cei interesați vor folosi un accident pentru o schimbare radicală de ”regim”, termen generic, deci la noi ”Colectiv” a însemnat, practic, moartea democrației. Putem discuta, dar nu asta este tema acum.
De fapt, pentru Occident revenirea la protecționism este vitală. Când spun Occident mă refer la Europa și la SUA. Nici UE, nici SUA nu pot face față Chinei. Să uităm de PIB pe cap de vacă furajată și alte bălării. Este vorba despre bătălia pentru viitor, într-o economie și societate intensiv intelectuale. Or Occidentul, cu toate Universitățile sale faimoase, nu rezistă concurenței chineze. Nu pare, dar așa este. Chinezii au, pe lângă o bază productivă uriașă, care poate face orice, un sector de cercetare inimaginabil în orice țară din Occident. Fără el saltul făcut în trei decenii nu ar fi putut avea loc. Au furat? Sigur că da! Dar dacă nu aveau oameni care să valorifice furtul de proprietate intelectuală, el era simplă hârtie de șters la cur! Acumularea cantitativă a făcut deja saltul calitativ.
Cum poate fi destabilizată China? Într-un singur fel: tăindu-i accesul la piețe. Schimbând regulile globalizării. Adică revenind la protecționism. Doar că asta este o armă greu de folosit de Occident. Pentru că și-a pierdut mare parte din aparatul productiv, transferat în China, o parte în Europa de Est, și prin alte țări din Asia-Pacific, gen Vietnam sau Indonezia. India iese din discuție, din motive care iarăși merită discutate, dar nu acum.
Este un război pe care, de fapt, nu-l poate câștiga nimeni. Nu schimbi peste noapte ce i construit de milenii. În fond, deschizător de drumuri în materie de ”globalizare” a fost Imperiul Roman. Și de atunci ne tot ”globalizăm”, mai mult sau mai puțin pașnic. Și până la urmă chiar și cei care pierd în procesul ăsta câștigă. Puțin, descurajant de puțin, dar câștigă. China este însă excepția. Putea fi o perdantă. Și este o câștigătoare.Așa ceva e greu de admis. Dar până la urmă va trebui să se revină la rațiune. Și dacă regulile globalizării trebuie rescrise, ele trebuie rescrise de toți actorii procesului. Și nu cu viruși fabricați prin cele laboratoare pot fi rescrise.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Faptul ca nu crezi nu reprezinta o surpriza! Romanul mojoritar asa "gindeste", cu o mare baza in inchipuiri si "credinte", care nu se stie de unde vin si pe ce se bazeaza. Sper sa se distruga E.U., organizatia asta mizerabila, pe care doar voi ati sustinut-o si ati vazut-o ca buna, iar asta s-a intimplat pt ca n-ati stiut nimic despre nimic. Chiar ai stiut ce spunea Trotchi despre acest proiect? Asta ca sa numesc doar un mizerabil, dar sint o colectie intreaga! Asta v-ati dorit din nestiinta, pt ca "gintiti" asa cum am scris mai sus si nu vreti sa va schimbati sau sa invatati nimic! Ca vreti sa traiti bine se stie, dar cum intelege taranimea parvenita sa ajunga la acest stadiu vedem f bine, deoarece nu se dau in laturi de la absolut nimic! Zero constiinta, zero caracter, zero tot!

https://paulghitiu2009.blogspot.com/2020/03/coronavirusul-european-o-perdea-de.html?m=1

coronavirus – a lovit cel mai grav tocmai China si Italia, care anul trecut semnau un acord comercial gandit sa tina piept hegemoniei economice a Statelor Unite in Europa! 

https://www.naturalnews.com/2020-03-08-prepping-vilified-while-clueless-masses-obey-government.html

https://futurezone.at/science/biosensor-unter-der-haut-soll-pandemien-kuenftig-verhindern/400775348

https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/corona-impfung-die-verzweifelte-jagd-nach-einem-wirkstoff_id_11717745.html

https://www.zerohedge.com/health/creator-bioweapons-act-says-coronavirus-biological-warfare-weapon

https://www.mobilissimo.ro/stiri-diverse/ue-vrea-o-baza-de-date-internationala-cu-fetele-noastre-plus-recunoastere-faciala-implementata-pe-continent

https://www.armstrongeconomics.com/world-news/the-coming-cashless-society/

Acum ai aflat citeva locuri pe unde sa te uiti, ca sa vezi ce este si nu ce-ti inchipui!
Elitele au alta gindire, care se deosebeste total de-a noastra! D-aia nu-i intelegi!

Prin tot ce-ai scris se vede ca pricepi 40%-50% din tot ce se intimpla. Motivul este clar si atunci chiar trebuie sa ne miram unde am cazut ca natie?! Ce, tie ti-a pasat vreodata sau te-ai gindit, ca prin urcarea voastra unde n-ar fi trebuit sa ajungeti vreodata, ati taiat calea altora care ar fi avut alt impact asupra societatii romanesti? In toate institutiile si intreprinderile erau formate gasti taranesti de interes. Asta a fost in Bucuresti si asa a ramas! Mi-a fost clar ca se va alege praful si erau anii 70-80! Ceausescu putea sa salveze tara, dar a "gindit" conform traditiei voastre. N-a stiut niciodata pe ce lume este si ce are de facut.

Anonim spunea...

"coronavirus – a lovit cel mai grav tocmai China si Italia, care anul trecut semnau un acord comercial gandit sa tina piept hegemoniei economice a Statelor Unite in Europa!"

Ghici cand si de ce a izbucnit "maidanul" in Ucraina?
hint:
https://www.rferl.org/a/ukraine-china-leases-farmland/25114812.html
https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/10332007/China-to-rent-five-per-cent-of-Ukraine.html
https://www.rt.com/business/china-ukraine-agriculture-lease-267/

Evident ce au facut ucrainienii a fost de oo prostie si oligofrenie fara margini, dar... ghici cine era cel mai mare exportator de cereale, soia si alte produse alimentare si agricole in China?

Dupa ce s-a terminat "maidanul", ghici care au fost printre primele decezii de importanta nationala pe care le-a facut noua conducere ucrainiana?
hint 1:
https://www.globalresearch.ca/ukraines-gold-reserves-secretely-flown-out-and-confiscated-by-the-new-york-federal-reserve/5373446

hint 2:
https://www.businessinsider.com/ukraine-gas-company-burisma-holdings-joe-bidens-son-hunter-explained-2019-9

Parca ma incearca o sezatie de deja vu, cu Romania care are un Isarescu ce declara in trecut ca "aurul ne poarta ghinion" iar acum nu il repatriaza pentru ca "ne costa prea mult" si transportul si detinerea/stocarea, ca sa nu mai vorbim despre treaba asta:
https://www.economica.net/baronesa-de-rothschild-va-conduce-electrica_86367.html

Sa vorbim si despre cine detine agricultura romaneasca (si nu numai) de la pamanturi, la productie, la prelucrare, vanzare si pana la exporturi si terminale intregi din porturi, sau cine detine petrolul?
Nu-i asa ca e super tare?

Anonim spunea...

Sa vorbim si despre cine detine agricultura romaneasca (si nu numai) de la pamanturi, la productie, la prelucrare, vanzare si pana la exporturi si terminale intregi din porturi, sau cine detine petrolul?

Sigur! Baga!

Anonim spunea...

https://www.theguardian.com/politics/2020/mar/26/gordon-brown-calls-for-global-government-to-tackle-coronavirus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...