miercuri, 17 ianuarie 2018

Guvernul ultimei șanse pentru PSD.


Nu mai are nicio importanță motivul pentru care premierul Tudose a trebuit să plece. Adevărul este că nu ar fi trebuit numit. Cum nu ar fi trebuit numit nici precedentul premier, Grindeanu. Motivul este evident: nici unul, nici celălalt nu au fost decât soluții de avarie. Monede de schimb pentru Dragnea, în jocul lui bizar de putere-și de supraviețuire-pe care îl face cu ”sistemul” de ceva vreme. 

Dragnea a crezut că este suficient să câștige alegerile cu PSD, pentru a se pune la adăpost, sau cel puțin pentru a putea negocia o pace rece, dar acceptabilă pentru toți. N-a fost să fie. Cineva a vrut mai mult, în acest joc complicat, în care se găseau și Ponta, și Maior, și Kovesi, și băsescu, și Coldea, și Dragnea, evident, dar mai mult ca sigur și Antonescu. Lor li s-a adăugat Iohannis, pentru a face lucrurile și mai complicate. Dosarul ”Referendumul” trebuia să-l elimine pe Dragnea din joc, pentru a-l despărți de Ponta. Pentru eliminarea lui Antonescu n-a fost nevoie de cine știe ce efort. Acesta înțeles repede ce i se cere, a scos PNL din USL, l-a afiliat la PPE, și s-a cărat spre zări mai senine. Cum băsescu nu putea accepta afrontul câștigării alegerilor prezidențiale de Ponta, băieții i-au zis lui Dragnea că e mai bun ca șef al PSD, în locul lui Ponta, dacă-l ”ajută” pe Ponta să piardă alegerile prezidențiale. Și l-a ajutat! Se vede treaba că n-a fost suficient!

Târgul făcut cu sistemul n-a fost onorat de sistem. Nu cred că aceia din sistem care contează au onorat vreun târg de acest gen, făcut cu oameni din politică sau din justiție. Întâmplător, sau poate nu, Dragnea a fost decis să le țină piept, probabil pentru că, la rândul lui, știe niște lucruri despre partenerii de ”negociere” și, în plus, are și sprijinul unei părți a sistemului. Care nu este omogen, și nici unit în cuget și-n simțiri. 

Dragnea a știut foarte bine cine sunt cei doi: doi moderatori de putere, de fapt, cei care ar fi trebuit să-i limiteze, la cererea sistemului, puterea în partid, în Executiv și în Parlament. Și trebuie să recunoaștem că, fie și prin consecințele celor două crize guvernamentale, lui Dragnea i-au mai fost scurtate gheruțele. Nu suficient, după gustul sistemului, dar destul pentru a se gândi de două ori înainte de a face vreun lucru care nu este pe placul lui. 

Numai că acum se întâmplă că această păruială a devenit periculoasă pentru toți: pentru președinte, care brusc nu mai vrea ”guvernul meu”, și aprobă candidatura Vioricăi Dăncilă pe repede înainte, spre deplina năuceală a Opoziției, căreia nu-i venea să creadă ce vede/aude la Cotroceni, pentru PSD, care începe să conștientizeze că este ultima sa șansă de a rămâne la putere, și de a rămâne întreg, ca partid, și pentru sistem, care ar avea de suferit dacă împinge criza dincolo de un punct în care efectele devin ireversibile. 

Dăncilă nu mai este un premier-ofrandă. Este un premier pe bune. Cu o misiune aproape imposibilă, din punctul meu de vedere. De ce așa? Pentru că va constata că trebuie să facă din rahat bici, care să mai și pocnească! Mă tem că nu va avea cum să facă asta. 

Și Ponta, și Dragnea, amatori de conducere cu mână forte, practic dictatori, au făcut irelevante organele de conducere colectivă. Cei care mai gândeau și altfel decât prin ochelarii intereselor individuale și de gașcă, adică politic, au fost eliminați fără milă. Amândoi s-au înconjurat de nulități și de oameni obedienți, fără coloană vertebrală și fără demnitate, evident, cu excepțiile de rigoare. 

Partidul nu mai are lideri de forță, cu gândire prospectivă, cu viziune și cu știință de carte. Nu mai are de unde scoate astfel de lideri. Departamentele partidului, necesarul ”guvern din umbră”, produce nimic! Pentru a-i mulțumi pe baronii locali, fiecare specimen de acest gen a primit o felie din tortul puterii: dreptul de a numi miniștri, secretari de stat, prefecți, șefi de instituții centrale și locale. Cum credeți că fac băieții ăștia ”selecția de cadre”? Păi, e suficient să citiți tabloidele, să vedeți cum o fac! Statul-nu doar din cauza PSD, să fim bine înțeleși!-este cioburi! Cine le va lipi la loc? Cum? Va fi lăsat cineva s-o facă? 

Viorica Dăncilă trebuie să pună câteva condiții, fără de care va eșua și ea lamentabil. Prima: să-și facă singură Guvernul. Evident, propunerile de miniștri să fie discutate în CEx. Dar ea să aleagă, nu să vină iar baronii cu liste și listuțe! Apoi miniștrii să fie liberi să-și aleagă secretarii de stat cu care vor lucra. Vi se pare că a avut cineva intenția să analizeze cu adevărat prestația secretarilor de stat? A treia condiție: să i se dea mână liberă pentru a schimba pe oricine nu-și face treaba, fără nicio milă! 

Să își aleagă, la rândul ei, un cabinet de lucru profesionist, cu experți neutri. Să-și numească un purtător de cuvânt demn de numele ăsta! Să nu se supra-expună mediatic, să comunice clar și cât mai transparent. Să-și stabilească prioritățile, și să urmărească realizarea acțiunilor considerate prioritare. Să se bazeze pe partid. Pentru că partidul nu se reduce nici la Dragnea, nici la câțiva baroni vocali. Trebuie să-și revendice un spațiu cât mai mare de autonomie. Să reactiveze departamentele, care să o sprijine în luarea deciziilor cu date și analize, cu idei și propuneri. Dacă acceptă să fie doar sluga lui Dragnea, nu face nimic!

Este în interesul tuturor ca Viorica Dăncescu să reușească. Nu este doar în interesul PSD și al ALDE. Este și în interesul lui Iohannis, și al Opoziției, și al sistemului. Nu mai vorbesc despre cetățeni. Avem o fereastră de oportunitate. Poate ultima, pentru a consolida evoluțiile pozitive din economie, pentru a ne dezvolta folosind și fonduri europene, pentru a reduce sărăcia, pentru că ea este problema de fond a societății românești. 

Mă tem însă că Dragnea nu va înțelege ce șansă nesperată are, și o va folosi și pe Dăncilă în jocurile lui pentru putere și pentru supraviețuire. Criza va continua ca și până acum, cu toate consecințele, și costurile ce decurg de aici. 

3 comentarii:

Cristian spunea...

Hope springs eternal ... Daca dumneata crezi ca ar putea exista in PSD-eaua lui Dragnea orice umbra din ce crezi ca este necesar, ma tem ca sperantele tale vor fi dezamagite!

Gabriel spunea...

Exagerați valoarea politicienilor cu "ştiință de carte" gen Năstase. Lideri cu viziune când a avut PSD? Nicicând. N-a avut nici FSN, nici PDSR. Nici ideea unei guvernări "profesioniste", cu "experți" nu e bună. Asta am tot avut de 27 de ani, mai puțin epoca Dragnea! Unde ne-au adus experții ăştia?
Ia să mai guverneze cu adevărat şi partidele. Să mai funcționeze şi guvernul în subordinea Parlamentului, cum prevede de fapt Constituția, nu invers.

Anonim spunea...

Articolul este f bun! Explica in amanunt lipsa de caracter, minte si constiinta a taranimii. Ati crezut ca aia care i-au dat bani de-o industrializare lui ceausescu n-au stiut ce fac si ce urmeaza?! Va inselati f tare! Lor le era clar ca nu le puteti fata fata si nu aveti cum sa le opuneti vreodata rezistenta. Nu puteati sa fiti decit slugi sau masa de manevra, ipostaze care pot fi admirate si la tv. Pt alceva va lipsesc total calitatile. E greu sa faci peste noapte din familii de vacari, porcari, oieri etc “elita de intelectuali”! Pina sa vedeti voi despre ce este vorba, aia au avut o gramada de timp sa-si construiasca noul gard de sirma ghimpata si sa va lase in fundul gol! Ati inteles dupa 1000 de ani ca social media este un gulag de reeducare elctronic! Nu va este chiar clar nici acum, dar incepeti, asa, incet, in felul vostru, sa vedeti ca ceva nu este cum trebuie. Stiu ca va vine greu sa iesiti din gindirea anilor 70! Asta presupune existenta unui proces de gindire bazat pe cunostinte solide si nu este cazul vostru. Voi ramineti la guitatul impotriva celui fara de care si astazi ati fi fost prin grajduri, aliniati in fata lui de rudele betive din familie. Cum era in timpurile inainte de ceausescu, singurul vostru binefacator? 0,2% reuseau sa-si schimbe soarta prin studiu la oras! A gresit grav cind v-a scos de acolo de unde va aflati! Ati distrus totul! Va lipseste orice. Pina si instinctul de conservare, care este dat pe gratis la nastere, a fost ingropat, pina la disparitie, in multitudinea de prostii care inseamna la voi inteligenta. Cei mai buni dntre voi reusesc sa vada cam cel mult 50% din ceea ce-ar trebui. Te-ai gindit vreodata sa te uiti sa vezi cine erau tortionarii? Dar securistii de ca va plingeti? Toti erau de-ai vostri si n-a fost intimplator. Si cine sint politicienii de astazi? Toti tarani sau proveniti din familiile de flotanti. Lipsa de caracter este marca inregistrata! Cred ca nu trebuie sa le fac inventarul pt ca-i cunosti f bine. De ce este asa? Ceilalti, cu o alta educatie, au fost omoriti, iar impotriva altora, care puteau scapa cumva, v-ati dat reguli cu obirsia sanatoasa si v-ati stabilit cote de intrat in facultati si de ocupat functii de conducere. Nu cred ca ti-ai facut probleme de constiinta din cauza asta vreodata! Ai considerat normal tot ce era in favoarea voastra. Mai sigur este ca nici nu te-si gindit la asa ceva, ca doar va cunosc. Din anii 70 va promovati numai intre voi, asa ca dezastrul era deja vizibil si sigur. Ceilalti l-au vazut si au stiut ca o sa vina, tot asa cum este clar ca norii negri pina la urma vor aduce si furtuna. Ati reusit sa distrugeti Romania si natia romana total! Felicitari!
Iti dai seama ce nenorociri va face una provenita dintr-o familie de tarani natingi, care se vede ajunsa sefa, cu pinea si cutitul in mina?! Aia o sa ia satirul ca sa le explice tuturor ca nu se ajunge asa usor la piine. Tarancile parvenite sint nenorocire! Astea fac pina si din catastrofele naturale evenimente de rang secund. ceausescu a distrus Romania cind v-a scos pe voi in fata. Asta este singura lui vina si care i-a fost fatala. Ati aratat atunci cit caracter si ce deosebita cultura aveti! In rest nu intelegeti nimic, nici macara ce-a fost in anii 80! Lasa ca vine vestul vostru “civilizat si avansat” sa va dea exact ce si cit meritati!
PS Vezi ca rusii au cam iesit de sub talpa celor sub care v-ati bagat voi, din nestiinta, pt ca atit va duce mintea voastra de napoleoni!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...