Câteva observații despre o, să-i zicem vizită, la Casa Albă. Vizită care nu are nimic spectaculos, oricât aer ar pompa guriștii în curul prezidențial. Relațiile româno-americane au o destul de lungă tradiție și, surpriză! o anumită continuitate în obiective și și în instrumentele cooperării. În principiu ar trebui să ne cunoaștem suficient de bine, să știm ce putem aștepta-și cere-unii de la ceilalți. Cu toate astea proastele noastre obiceiuri turco-fanarioto-balcanice au transformat ceva firesc într-un circ de doi bani, ridicol și lipsit de demnitate.
A doua observație: NATO, ca și Tratatul de la Varșovia, este un mecanism de securitate comună. Asta presupune, printre altele, și costuri. Să ne înțelegem bine: costurile asigurării securității externe a României ar fi mult mai mari dacă n-am fi în NATO. Lucru valabil și pentru perioada cât am fost membru al Tratatului de la Varșovia. Așa că 2% din PIB ar fi un cost rezonabil, dacă...Aici încep problemele. Ce dracu face NATO cu atâția bani? Unde se duc? Pe ce se cheltuiesc? Pentru că NATO cheltuiește pentru apărare de peste zece ori mai mulți bani decât principalele sale adversare potențiale, China și Rusia. Iar din punct de vedere tehnologic armamentul NATO nu este cu nimic superior celui rusesc sau chinezesc. Nu cumva problema este în altă parte?
Să ne uităm puțin la războaiele din Afganistan, Irak și Siria. Clar asimetrice. Cu toate astea SUA/NATO s-au împotmolit în ambele, după vreo trei mii de miliarde de dolari, bani cheltuiți de la începutul lor. Sigur, nu au pierdut atât de mulți combatanți, dar, la dracu! Nici n-au făcut nimic! Cel puțin în Afganistan sunt obligați să mărească numărul de soldați, și SUA, și NATO. Vi se pare că talibanii sunt extratereștri, cu arme nemaivăzute? Să fim serioși! Au și flinte cu cremene în dotare. De pe vremea englezilor! În condițiile astea, să te uiți după un război cu Iranul este pură nebunie! Doar că Trump ar fi în stare să atace și Rusia, numai pentru a demonstra că nu e ”omul lui Putin”.
Și venim la a treia observație, care derivă din teoria mea cu șeriful global, adjuncții lui și potera, oaste de strânsură. La Washington România a făcut o ofertă, aceea de a fi membru al ”poterei”, în viitorul război purtat de SUA. Știți cum e: imigrantul din Est, în anii 1850 și peste, vrea să dovedească spirit civic, dovadă de bun cetățean, și se angajează să plece pe urmele bandiților.
Șeriful: ”Cal ai?
Poterașul amator: ”Am!
”Pușcă ai?”
”Am!”
”Gloanțe ai?”
”Am!”
”De-ale gurii ai?”
”Am!”
”Copârșeu ai?”
”Am!”
”Atunci bine! Pe cai!”
Așa vom fi noi în următoarea perioadă. Gata să urmăm SUA în orice aventură belicoasă. Fără să câștigăm nimic pentru România. Cu toate că sunt unii care vor câștiga: cei care alcătuiesc statul paralel. Oferta făcută în numele României, fără să-i întrebe nimeni pe români, este garanția că vor avea mână liberă în interior, vor putea tăia și spânzura, în totală impunitate. Suntem pe drumul cel bun, al integrării euro-atlantice!
2 comentarii:
E posibil ca aceasta vizita sa nu fie una spectaculoasa. Totusi, in ianuarie, cand Dragnea s-a intalnit cu Trump (salutat de acesta peste masa), multe dintre oficinele actualei puteri prezentau aceasta vizita ca fiind una extrem de importanta si o dovada a faptului ca Trump sprijina guvernul si majoritatea PSD...
2% pentru aparare. E mult sau putin? In 28 ani n-am fost in stare sa avem programe coerente de inzestrare, modernizare si de pregatire a armatei. Avem aceleasi transportoare vechi, aceleasi ARO, aceleasi Mig-uri (bine, mult mai putine, desi fiecare Mig cazut a fost "retehnologizat" cu bani multi, cheltuiti degeaba). Continuam sa cumparam vechituri "modernizate". Fara offset. Zic sa intrebam militarii adevarati daca sunt sau nu de acord cu acesti 2%, zic ca ar fi trebuit intrebati militarii daca, bazandu-ne pe experienta poloneza, merita sa luam avioane la mana a treia.
Facem parte din "potera" de ceva vreme. Si nu ne-a intrebat nimeni niciodata daca vrem sau nu. Asadar, nimic nou sub soare. Si vom face parte cata vreme va fi NATO. Nu cred ca cineva sanatos la cap va decide altceva decat sa urmeze deciziile colective ale NATO. Am vrut sa fim acolo, suntem, trebuie sa respectam regulile. Asta e.
Foarte bună comparaţia cu potera.
Trimiteți un comentariu