duminică, 11 decembrie 2016

Alegerile: primele concluzii.

M-am cam lenevit cu blogul, n-am scris nimic despre campania asta, care, ce-i drept, a fost orice, numai campanie electorală, nu. Cum se conturează rezultatele, plus/minus ceva procente, nu multe, se pot formula scurte concluzii pentru ce va însemna scena politică după alegerile astea:
1. Avem un mare partid de centru, cu ceva sensibilitate socială, PSD, ancorat, spre mirarea multora, în urban, inclusiv urbanul mare. Este partidul care a profitat cel mai mult de pe urma schimbărilor de generații în structura electoratului. Dacă își joacă bine cartea, se poate extinde, poate câștiga noi votanți. Clișeele despre PSD sunt absolut imbecile, și cei care le-au folosit ar face bine să-și dea palme în oglindă. Să nu vezi lucrurile astea, deși îți băgau deștele în ochi, e prostie curată.
2. Avem un presupus partid de dreapta, care și-a atins limitele, un partid fără identitate, de fapt, fără un proiect clar, și care n-a reușit fuziunea dintre PDL și vechiul PNL. Nu, nici Blaga n-ar fi făcut mai mult în campania asta electorală. Dar Alina Gorghiu l-a îngropat prin discurs.
3. Avem niște alcătuiri oportuniste, niște resturi de partide, în căutarea unei identități și a unui electorat. Unele vor intra în Parlament, altele, nu. Dar nici celor care intră nu le este garantată existența până la viitoarele alegeri, vezi PP-DD. Cel mai fragil este USR, care nu are niciun fel de coeziune internă, sunt niște unii care au călărit pe valul ”schimbării clase politice”, și care nu știu încotro s-o apuce acum.
4. De preferat ar fi fost ca PSD să poată forma singur guvernul. La noi alianțele sunt moartea guvernării, mai ales când intră în compoziția lor partide mici, care pot fi ușor manipulate și deturnate. Coșmarul ar fi ca Iohannis să forțeze o alianță de guvernare PNL-UDMR(intră, fie și pe pragul alternativ)-USR-PMP(dacă intră). băsescu poate distruge orice, a distrus el CDR, nu se proptește în niște amatori. Iarăși COCOPO și COCOPA, iarăși istericale. Iar Iohannis nu e nici măcar la sfert din cât era Constantinescu, atunci când vine vorba de a arbitra o astfel de adunătură de nebuni. Iar Cioloș, ca premier, e și mai incapabil decât Ciorbea!
5. Singurul loc unde se mai poate construi ceva, politic vorbind, este la stânga. Și nu puțin loc. Din cei 55-60% dintre cei care nu vin la vot se poate naște un partid clar de stânga, care să ia 15%-20% la viitoarele alegeri. Asta ar echilibra scena politică, ar face-o mai stabilă și mai predictibilă, iar guvernarea, mai coerentă și mai performantă. 
UPDATE: o continuare a analizei, postată întâi pe FB:
De ce a avut acest scor uriaș PSD, de peste 45%, și mai ales de ce urbanul a fost peste rural, în prezența la vot, de ce este acum PSD puternic votat în urban?Explicația este simplă: salariul minim. Ruralul nu a avut o miză în aceste alegeri. Muncă salariată la sat? Glumiți! Cei care nu găsesc de lucru în sat au plecat afară. Cei care au rămas în sat trăiesc din agricultura de subzistență, și din ce le trimit copiii/nepoții. Cu ce să-i aducă la vot primarii, când ei nu pot da nici suta aia de lei, ajutor social?
Cu urbanul este altă poveste. Convergența prețurilor românești cu acelea din Occident este o realitate în urban. Statisticile nu reflectă corect lucrurile, pentru că iau în calcul și ruralul. Salariile sunt îngrozitor de mici, în raport cu prețurile. Cu rare excepții, toți resimt acest lucru. Greșeala fundamentală a lui Cioloș a început cu tâmpenia purcelușei ăleia de la Finanțe, Dragu, cu muncitul pe doi lei, urmată de înghețarea salariului minim. Au urmat în avalanșă refuzurile de a discuta/aproba orice mărire de salariu.
Pur și simplu nu se mai poate trăi cu actualele venituri. Politica salariilor mici a distrus dreapta românească. Și oricine o va susține va fi mort, politic vorbind. Iar PSD trebuie să construiască, ajuns la guvernare, un consens pentru , și un program, împreună cu toți cei interesați, în special cu mediul de afaceri, de creștere a veniturilor în următorii patru ani, o creștere semnificativă, nu cu câțiva bănuți. Reducerile de taxe și impozite nu țin loc de creștere a veniturilor.
Cum să le spun peneliștilor: e vorba despre economie, idioților! Useriștilor n-am ce le spune. Ei sunt doar o părere, un soi de bășină, care strică ce strică aerul, după care dispare...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...