luni, 11 mai 2015

România, de la Ion Teleagă la Kovesi Teleagă.România are o lungă tradiție în materie de ”legat”. A avut și un personaj celebru, Ion ”Teleagă” Dincă. Care a făcut mai mult pentru căderea comunismului, prin compromiterea lui, decât au făcut Ceaușescu și sinistra Codoi. Acum o avem pe Codruța ”Teleagă” Kovesi. Ca să nu se piardă continuitatea în rău. Și ea face mai mult pentru compromiterea democrației decât fac ”aleșii neamului”. 

De ce e așa? Simplu: guvernarea prin teroare este ineficientă. Am spus, o repet. Abuzurile lui Dincă au paralizat decizia în instituțiile statului, dar mai ales în economie. Acum se petrece același lucru. Nimeni nu mai are curaj să-și asume decizii. Vorbesc cu oameni din diverse medii, care lucrează și în sectorul public, inclusiv administrație, și în privat. Situația este aceeași. Toți fug de răspundere. Nimeni nu mai semnează nimic. Prima grijă este să paseze problema altcuiva. 

Nu lupta împotriva corupției produce asta, ci arbitrarul ei. Comportamentul abuziv al ”organelor”, inventarea de infracțiuni, demența numită ”fapte asociate faptelor de corupție”, care poate însemna orice, într-o țară cu legislație aproximativă, în care măreția dreptului este tocmai bunul plac al celui care judecă faptele, ”suspiciunile rezonabile” care te pot arunca la închisoare sau îți pot distruge cariera. 

Sistemul instituțional și metodele de luptă anti-corupție trebuie schimbate radical. Din punct de vedere profesional, Kovesi este o nulitate absolută. Și înlocuiește profesionalismul cu excesul de zel. A fost un instrument al luptei politice, și este și în continuare. DNA nu a produs nicio strategie anti-corupție coerentă, care să treacă dincolo de zdrăngănit de cătușe și de spectacole televizate, de prost gust. Nu e treaba Justiției să se lupte cu politicul, și să-l învingă. Asta e treaba cetățenilor, la vot. Treaba Justiției este să aplice legea corect, imparțial și obiectiv. Trebuie să fie arbitru, nu să se substituie puterilor legislativă și executivă. Cu oameni precum Kovesi, Justiția este orice, numai arbitru onest, nu. 

Suntem într-o fundătură. Din care cu greu vom ieși, dacă vom continua să substituim suveranității poporului-adică Parlamentului-voința unor ambasade străine și a unor personaje sinistre, de genul Kovesi sau Coldea, care nu dau socoteală nimănui, și care distrug democrația, așa cum au făcut Dincă și zbirii lui până în 1989. 

Știu că românii nu iubesc democrația, pentru că nu-i înțeleg rostul, și pentru că le complică viața. Dar ar face bine să se gândească serios la prețul pe care l-au plătit și în comunism, și îl plătesc și acum, pentru că unii să exercită puterea iresponsabil, fără ca nimeni și nimic să-i poată opri. 

2 comentarii:

pacos spunea...

Kovesi distruge democratia? Adica aia de se numesc politicieni sunt niste puri si nevinovati "spectatori" ai acestei nenorociri? Timp de 25 de ani toti penibilii aia care au ajuns in Parlament, care s-au mutat de la un partid la altul nesocotind votul electoratului, care si-au promovat interesele prin legi controversate si mai mult decat ambigue, care au avut grija sa-si asigure, lor si copiilor lor, rudelor lor, viitorul, in timp ce noua, celorlalti, ne spuneau ca nu e posibila prosperitatea fara sacrificii, aia n-au nicio vina?
Baietii aia bagati pana-n gat in tot soiul de chestii dubioase dar extrem de banoase sunt victimele nevinovate ale "jocurilor" initiate si controlate de Kovesi?

Justitia trebuie sa fie impartiala si obiectiva. Absolut. Doar ca lucreaza cu legile "facute" de aia din Parlament, legi nedezbatute ci doar votate dupa cum dicta degetul liderului de grup parlamentar. Sau trecute prin angajarea raspunderii. La legi ambigue, justitie ambigua.
Ma mir ca au ajuns, intr-un final, sa elimine prostia aia de "suspiciuni rezonabile". Dar nu sunt sigur ca daca n-ar fi fost pielea lor in joc ar fi eliminat-o.

E perfect ca DNA ii strange in lat. Daca azi, cu tot ceea ce se intampla, mai sunt inca idioti cara sa ia spaga (vezi cazul vicepresedintelui CJ Caras) inseamna ca nu e destul. Astept insa ziua in care se va termina cu nebunia. Pana atunci poate se vor gasi niste oameni, onesti si cu bun simt, pregatiti si capabili sa conceapa legi simple si neinterpretabile, care sa fie usor de aplicat si de impus, astfel incat nimeni sa nu abuzeze sau sa fie supus unor abuzuri.

25 de ani. Si rezultatul: n-avem scoli, spitale, sosele, cai ferate, nu mai avem paduri.
Ce avem: retrocedari dubioase, fondul Proprietatea, despagubiri, legi idioate, spagi multe si mari, Microsoft, EADS, biserici multe, cate dracului alte porcarii despre care inca n-am aflat. Saracii politicieni...

P.S. Azi au alte preocupari, nu indreptarea legilor. Pensia. Pensia lor. Pentru ca, dupa perioada asta lunga de inactivitate, merita o compensatie pe masura (vorbeam cu un bun prieten, care a servit sub drapel 8 ani. Si care nu primeste un leu la pensie pentru asta. Pentru ca legea zice ca ar fi trebuit sa aiba minim 15 ani vechime pentru a primi o pensie militara. La el nu se poate, macar o fractie de 25%)

AristotelCostel spunea...

@pacos

Ai uitat să menționezi ce avem mai mult decât oricine și mai bun decât oriunde... o mafie securistă ceaușistă care a tot prosperat pe seama contribuabililor.

Afacerile cu statul nu au la origine politruci fâșneți, ci securiști care au cerut o anumită legislație, securiști care și-au delegat slugile să se murdărească pentru ei, iar acum, o altă facțiune de slugi securiste, care sug la licuric, pedepsesc... slugi securiste din precambrianul tranziției.

Pe cele din mafia securista PDL nu le ating nicio cu o floare de nu-ma-uita. La momentul potrivit le vor călca pe cap și pe astea, pentru a salva sistemul mafiot securist, vremuri in care amatorii de propaganda securista vor continua sa repete... iliescu, mineriade, moscova.

Fă-și icoană cu Kovesi, înjură celelalte slugi (Kovesi e perfecta), dar nu te lua de stăpâni... pentru ca tu vrei o societate meritocratica guvernata de toate puțele ciobănești securiste.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...