Cică ieri s-ar fi petrecut o revoluție, e drept, neterminată, pentru că da, e bine c-ai ieșit Iohannis, dar ăia care apar în poză cu el e nașpa. Și ca atare revoluția trebuie continuată. Poate în PhotoShop, că altminteri ăia sunt în poză pentru a rămâne. De ce așa?
Simplu: o revoluție înseamnă schimbarea RADICALĂ a sistemului politic, a raporturilor de putere în societate, și chiar o redistribuție a bogăției națiunii, cum arată anterioarele episoade revoluționare. Degeaba cer acum unii dintre cei care l-au votat pe Iohannis, și s-au trezit cu mutrele lui băsescu, boc, blaga, să se iasă în stradă, pentru a termina ”revoluția”. Care revoluție, idioților? Schimbați sistemul democratic, și dacă da, cu ce? Revenim la totalitarism? Schimbați sistemul economic? Renunțăm la capitalism, și dacă da, pentru ce? Luăm de la bogați și dăm la săraci? Luăm de la săraci și dăm la bogați? Pardon, asta e acum, deci uitați punctul ăsta.
Ce înseamnă revoluție, până la urmă, în afară de o vorbă aruncată în vânt? Revoluție a fost în decembrie 1989. Acum e doar paramponul unora mai supărați, care-și descarcă frustrările la vot, un vot care nu are niciun orizont, pentru că, de fapt, nu schimbă nimic în ordinea-proastă-din România. A funcționat doar o supapă de siguranță. Dar presiunea e tot acolo, în cazan. Și nimeni nu poate garanta că data viitoare supapa votului va mai funcționa, iar cazanul nu va exploda.
Paramponul despre care pomeneam nu este urmat de un proiect. ”Să ne luăm țara înapoi!” nu este un proiect de țară. Este doar expresia lăcomiei celor care s-au văzut înlăturați de la ciolan. Țara nu este posesia nimănui. Este locul în care o națiune, în ansamblul ei, cu bogați și săraci, cu stânga, dreapta și neangajați, cu religioși și atei, cu tineri și bătrâni, conlucrează pentru un bine comun, urmărindu-și, în același timp, interesele personale.
Deci nici apelul la continuarea ”revoluției” nu este decât expresia harababurii existente în capul ”revoluționarilor”. De așteptat, de altminteri. Dar asta nu ne poate liniști. Pentru că potențialul de violență crește, nu scade. Și în loc de revoluție vom avea violență oarbă, care nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Adică ne întoarcem la Murphy și la înțelepciunea lui: ”Orice soluție naște noi probleme!” Ei bine, alegerea lui Iohannis a născut noi probleme chiar înainte de a fi confirmată cu acte în regulă.
5 comentarii:
Prima "directiva" a lui Iohannis a fost sa comande Parlamentului sa pice legea amnistiei. Acelasi stil ca al lui Basescu! Parlamentul e suveran, el hotaraste ce si cum adopta sau nu. Daca asta e semnul inceperii mandatului, justitia va fi tot atit de independenta ca si sub Basescu.
As pune un pariu: anume ca Basescu, Udrea, Videanu, Blejnar si tot sistemul care l-a propulsat nu vor avea de ce sa se teama de justitie. Desi Iohannis invoca justitie independenta, cred ca el va continua sa isi protejeze vaca care i-a dat lapte.
In ce priveste prosperitatea promisa: si Basescu a promis 900 EUR salariu mediu in campanie. Iohannis nu a dat o cifra. Guvernul Ponta a adus prosperitate si USL, in doi ani s-a ajuns pe surplus. Guvernul Ponta a ridicat nivelul de trai. Daca Iohannis reuseste si isi trage si Guvern, se va reveni la formula Basescu de taieri de la social, de la cei cu nevoi, si se va "redistribui" la Videanu si celelalte guri "infometate".
Propaganda desantata nu a murit, ba din contra, e la ea acasa, in Romania, si spala mintile de putinul creier care ramasese.
este vorba despre un popor de bezmetici fara identitate. niste tarani fuduli si prosti care se cred salvatorii natiunii pt ca tocmai navaleau comunistii. aia din diaspora se cred tare destepti de cind au trecut granita insa sint batuti in cap. ceausescu a luat cea mai mare plasa posibila cind a scos javrele taranesti din grajduri.trebuia sa-i lase acolo unde erau in mizeria lor.in prostia si nebúnia lor nu stiu nici ce fac si nici ce vorbesc.daca nu-si pot impune vointa lor devin agresivi si ameninta pe toata lumea.imi este sila de aceste maimute primitive de toate scursurile taranesti.toti provin din familii de imputiti.ca roman sa alegi un spurcat de neamt cretin strain de neam imba si religie este un faliment declarat a unei natii.ziua de ieri este una neagra in istoria romaniei si inceputul sfirsitului.elita cind vrea sa distruga ceva pune un neamt.
Sunt de acord cu aceasta mini-analiza a uneia din consecintele recentelor alegeri. Am totusi de facut doua observatii de detaliu. Scrieti: „Revolutie a fost in decembrie 1989. Acum e doar o vorba aruncata in vant”. In decembrie 89 a avut loc doar inceputul revolutiei, dar schimbarea de sistem, de regim politic, economic si social a durat multi ani si nu sunt sigur ca s-a terminat pana azi. Deci nici votul din 16 noembrie nu e sigur ca va fi doar o schimbare de echipa la guvernare, ci poate – asa cum scrieti – vom avea parte de „violenta oarba” menita sa inrautateasca lucrurile pana la un punct de neintoarcere.
Mai scrieti, corect, ca „Țara nu este posesia nimănui. Este locul în care o națiune, în ansamblul ei, cu stânga, dreapta și neangajați..”.. Dar tara nu are numai aceste trei categorii politice, stanga, dreapta si neangajatii. Ea mai poate avea si extrema stanga si extrema dreapta. Este greu de intrevazut aparitia la noi a unei extreme stangi astazi, desi cred ca sunt multi care ar dori-o creata printr-o scindare a PSD. Dar mult mai plauzibila este aparitia in urmatorii 4-5 ani a unei extreme drepte, care intr-adevar sa doreasca ducerea pana la capat a revolutiei din decembrie 1989, printr-o lupta violenta cu singurul dusman ce li se ofera: „comunismul”, „putinismul”, „filorusismul”, in numele instaurarii unei „democratii” originale, lipsita de orice urma de stanga.
Dupa 25 de ani de la Revolutie este primul moment in care au iesit la vot si cetateni care nu s-au prezentat niciodata si uite asa, poporul a reusit sa dea peste cap toate calculele.
Pentru o schimbare in bine este necesara o masura radicala.
bun post
Trimiteți un comentariu