duminică, 9 februarie 2014

Un nou Război Rece sau o lume multipolară?

 
 
Pentru cei dintre voi care nu mă urmăresc și pe FB, o postare care cred că v-ar interesa. Știu că v-am dezamăgit, din cauza faptului că postez prea rar în ultimele luni. Scuze! Dar am decis că e cazul să-mi iau ceva distanță față de politica dâmbovițeană, care-mi produce tot mai multă greață. Așadar, cam despre asta e vorba. Iată și postarea de pe FB:
 
”Te umflă plânsul când vezi câți oameni serioși, și informați, au mușcat, cu o seriozitate demnă de o cauză mai bună, la gluma cretină a unora, care au anunțat că tehnicianul vinovat de faptul că fulgul de nea nu s-a deschis, ca al cincilea cerc olimpic, a fost găsit mort. Evident, se sugera că Putin a dat ordin, și FSB a executat. Stereotipurile promovate de Occident în privința Rusiei lui Putin. ...Cât le-au convenit Gorbaciov și Elțîn, o țineau tot într-un ropot de apaluze.

Mă tem că Occidentul nu înțelege câteva lucruri simple. Primul: globalizarea nu aduce doar avantaje. Da, ei au inventat-o, dar procesul nu poate fi controlat de ei la nesfârșit. Or țări precum China și Rusia, dar și India, Brazilia și altele, au știut să-și transforme slăbiciunile în puncte forte. Un mecanism de drenare a bunăstării către țările occidentale, cele care l-au inventat, s-a întors împotriva lor. Și acum sunt disperate că pierd teren, pierd substanță economică, au tot mai mulți săraci, și asta înseamnă belele garantat!

Doi: Lumea unipolară, cu SUA hegemon, este o tâmpenie sinistră. Așa ceva nu are cum funcționa, din cauza costurilor insuportabile, oricât i-ai jefui pe ”beneficiari”. Când ai 900 de baze militare în mai mult de 150 de țări, chestia asta se vede în buget. Iar SUA nu mai pasionează decât câțiva decervelați, de pe la noi sau de aiurea, și ăia prestând contra-cost, că de convinși nu e niciunul. Deci ceea ce Ney numea ”soft power” nu mai funcționează în cazul SUA. Cu peste 50.000.000 de săraci, care mor de foame fără alimentele împărțite de stat, cu vreo 5.000.000 de oameni dormind pe străzi și vreo 2.000.000 de oameni în închisori, plus violența socială, plus polarizarea, plus, plus, plus, cum dracu să mai fii admirat? Visul american e mort. Iar când înlocuiești soft power cu hard power, nu ai cum să te mai faci iubit.

Trei: nici lumea multipolară nu e ușor de imaginat și de gestionat. Ca să funcționeze, ceva trebuie să se schimbe radical atât în modelul actual de globalizare, cât și în modul în care sunt imaginate relațiile dintre state. Deocamdată cei care domină globalizarea, în special SUA, nu pot accepta ideea că și interesele altora sunt în egală măsură legitime. Multipolarismul presupune în primul rând democratizarea relațiilor între state. Greu de înghițit pentru unii.

Suntem în cea mai periculoasă fază, cea tranzitorie, în relațiile internaționale. Depinde ce va ieși de aici: un sistem multipolar, sau unul bi-polar, condus de regulile deja cunoscute ale Războiului Rece. Deocamdată Washingtomul spre așa ceva înclină. E jocul pe care îl știe juca. Doar că singurul ”competitor” din acest posibil joc, China, nu pare dispusă la a-l juca. Are ceva mai bun de făcut. Să se dezvolte. A învățat lecția de la fosta URSS. Nimeni nu are chef de jocuri de putere pe stomacul gol. Așa că Washingtonul se ia și el de cine apucă: de Rusia. Care joacă ceva, dar doar ca să-i enerveze pe americani, și să-și protejeze interesele în vecinătatea apropiată. Și ei au învățat ceva. Doar americanii nu învață nimic, vezi Ucraina...

Un comentariu:

Anonim spunea...

"globalizarea nu aduce doar avantaje. Da, ei au inventat-o, dar procesul nu poate fi controlat de ei la nesfârșit."

procesul este intentionat si se desfasoara asa cum vor unii si nu este controlat de state. au spus asta inca din 1970 in gura mare. scrie intr-o carte care se numeste granitele crizei.

lumea unipolară, cu SUA hegemon, este o tâmpenie sinistră.

o fi dar se face totul ca sa fie impusa si se vor folosi orice mijloace. europa este deja la picioarele lor si o modifica dupa modelul cunoscut. natiile si popoarele sint in curs de desfintare accelerata. banii nu conteaza. de ce sa invete ceva cind ei stiu ce vor si sint dispusi sa faca totul pt asta? scenariile pe care le au ajung si chiar daca le repeta la infinit lumea tot nu vede.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...