Mulți se întreabă dacă a reînviat traian băsescu, acel băsescu, Învingătorul, Dominatorul, Unicul, Nemaipomenitul, politicianul-animal-de-pradă. Înțeleg că, odată cu el, ar fi renăscut și corul de pipincuriști, aflat oarecum în degringoladă de ceva vreme. Dacă cele două băițe de mulțimică înseamnă renaște, atunci nu, traian băsescu este la fel de mort, politic vorbind, ca acum un an, pe vremea asta, când lupta pentru a rămâne, indiferent cum, la Cotroceni. Să nu confundăm lucrurile: vizita în țigănimea de la Costești și aceea printre petrecăreții de pe Muntele Găina nu au nimic în comun cu acțiunea unui șef de stat, fie el și nelegitim, precum băsescu, după Referendumul de astă vară. Și nici măcar cu acțiunile unui politician aflat la vânătoare de voturi. Nu-l mai paște nicio suspendare, și niciun Referendum de destituire.
Bun, atunci, ce l-a apucat? Lucrurile sunt simple, și în același timp foarte complicate. Mișcarea Populară nu reușește să decoleze. Paparudele alea care se presupune că o conduc nu se descurcă în niciun fel. Or băsescu are nevoie ca de aer de o formațiune politică, din două motive. Primul ar fi obținerea unui loc în Parlament, pentru a-și prelungi și după decembrie 2014 imunitatea, și al doilea de a o trimite pe Eba din nou în Parlamentul European. Pentru asta trebuie să asude. După vizita în țigănia de la Costești, vreo 15 primari PDL din Argeș și-ar fi dat demisia din partid și se îndreaptă spre Mișcarea Populară. Acum rămâne de văzut dacă este un act singular, sau declanșarea unei dinamici care îl va lăsa pe Blaga în curul gol și o va propulsa pe Nuțica în fruntea unui partid, neapărat ”de dreapta”, cum a pohtit!
A construi un partid nu este o treabă ușoară în lumea de azi, chiar dacă niște proști cred că noile tehnologii sunt instrumentul perfect pentru asta! De parcă n-au văzut pe Facebook zeci de mii de confirmări de participare, și pe teren câteva zeci de năuci stingheri! Nu cred că în țara asta numărul real al membrilor și simpatizanților activi ai tuturor partidelor existente depășește 2% din populația cu drept de vot. Și sunt generos în estimări! De aici și obstinația partidelor de a recupera fugarii din celelalte partide care au o cât de cât semnificativă experiență politică și organizatorică. Traseismul este expresia inexistenței unui mediu politic din care partidele să-și recruteze activiști și elite politice. Traseismul este o nevoie pentru partide, deși pentru noi toți e, până la urmă, un blestem.
Problema nu este cadrul legal restrictiv de formare a unui partid, ci lipsa de combatanți pentru a-l face funcțional. Asta se petrece și cu Mișcarea Populară. Iar băsescu trebuie să-și pună curul la bătaie, pentru a construi ceva. Sincer, am serioase îndoieli că va reuși. Scârba de politică, de ”zoiaiele de pe fereastră”, pe care o predică de ani buni, pentru a putea controla mai bine spațiul politic, îl lovește acum cu copita fix în locul unde îi este mai greu voinicului! Primește exact ce merită!
Vechea tactică a lui băsescu, aceea de a ocupa spațiul public vara, când nu se petrece nimic politic, nu plătește. Pentru că scârba de politică a devenit, dintr-un sentiment indus, unul cât se poate de real, și îl afectează și pe el, de fapt, în primul rând pe el. Să fii fericit că nu te huiduie niște unii, sau nu te zgârie mâța, când o iei în brațe, sunt slabe consolări pentru cineva obișnuit cu batalioane de adulatori și de pupincuriști.
Pățania lui, și a altora care au încercat să-și formeze partide noi, ”curate”, fără ”traseiști”, ar trebui să dea de gândit și partidelor aparent bine înfipte în ”electorat”. Aventurile din ultima vreme ale USL la guvernare arată că nici ele nu prea mai au de unde recruta elite, mai ales elite administrative. ”Sila de politică” le-a ajuns și pe ele, iar demența juridică, ce a dus la apariția DNA și ANI, le complică și mai mult sarcinile. Este un moment extrem de delicat, pentru că ne-am trezit că nu mai avem oameni capabili să gestioneze cum se cuvine statul. Și în loc să creștem aceste elite, să le oferim statutul social adecvat, noi distrugem și ce mai avem. Atât ne duce capul!
În concluzie, n-a înviat băsescu, moare viața politică, și odată cu ea, statul și democrația. Asta e! Febra verii!
Un comentariu:
Mda, nu prea se observă activitate la Mişcarea Populară :)
Trimiteți un comentariu