joi, 19 octombrie 2017

Terapie de șoc și râsul curcilor.


Una peste alta, PSD navighează cu toate pânzele sus către Partidul Popular European, și spre un neo-liberalism dezlănțuit, fără nicio legătură cu social-democrația, fie și varianta ei bleagă. Nu sunt singurul care a spus că, în fapt, Programul de Guvernare al PSD a fost, practic, gândit ca o terapie de șoc. Cam a treia din istoria post-decembristă, după demența celei din guvernarea CDR, și după ”austeritatea” din guvernarea băsescu-boc. Deschid o paranteză: și în guvernarea CDR băsescu a fost cel mai violent susținător al măsurilor radicale, care au făcut zob economia, și au distrus, practic, aparatul productiv al țării. 

Da, așa cum rațional propune Socol, acum se impune o retragere strategică. Terapia de șoc a eșuat, pentru că a fost prost pregătită, iar Grindeanu era ultimul om capabil s-o înțeleagă, ca să nu mai vorbim de aplicare. Probabil că singurul cu adevărat determinat s-o aplice, indiferent de costuri, ar fi fost Dragnea. Nu i-a ieșit, iar celebra OUG 13/2017 și circul care a urmat au anulat orice șansă de reușită. 

Dragnea a ratat un moment esențial, la sfârșitul acelei crize, pentru replierea strategică, și pentru aplicarea unui plan B, de reformă graduată, păstrând câteva dintre măsurile sociale, singurele care contează, de fapt, pentru români. Unde a greșit Dragnea-implicit, și cei care au inventat măiestrul Program de guvernare-în acest timp? Păi, a transformat programul în dogmă, l-a închis, nu a fost suficient de elastic și de rapid în a-l adapta la realități și la context. Orice program de acest gen trebuie să fie unul deschis, adaptiv, care să urmărească niște criterii clare de optim. 

Cea mai mare greșeală a lui Dragnea a venit dintr-un soi de lașitate de care dă dovadă, nu de ieri, de azi. A ales să dea vina pe alții pentru incapacitatea lui de a schimba direcția. Dumnezeul birocrației administrative să fii, și nu poți schimba ceva într-o țară/economie în doar câteva luni! Nu știi asta, când schimbi zeci de miniștri în doar nouă luni? Când ai atâtea rezistențe în sistem, și atâția care vor cu orice preț să eșuezi, pentru că le pui în pericol interesele? 

Va înțelege acum unde se află? Va accepta soluții precum acelea propuse de Cristian Socol azi? Dacă e cu adevărat lider și om de stat, o va face. Dacă e doar un mic satrap pe provincie, pus acolo de un partid în derută, care nu mai e capabil să producă lideri, și prins la înghesuială de Sistem, atunci o va ține ca gaia mațu. Și se va alege praful de tot...

PS: nu, cu 1600 de lei salariul minim, crescut de la 1450, nu vom combate sărăcia în 2018. De fapt, nu o vom combate în vecii vecilor, amin. Și nici cu vreo câțiva lei în plus, veniți din cine știe ce reduceri de taxe și impozite.  

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...