marți, 25 iulie 2017

Imperii, puteri regionale și restul lumii

Americanii se mirau mai ieri de faptul că militari ucraineni n-au fost loiali Ucrainei, și de asta rușii au ”cucerit” Crimeea, fără ca armata Kievului să tragă un singur foc de armă. Această mirare este dovada profundei neînțelegeri a zonei, a istoriei statului rus, și, în final, a naturii umane. Fac și ei aceeași eroare cu germanii, când au atacat URSS: cred că e suficient să apară ei, ca niște cavaleri ai Binelui, călare pe cai albi(mă rog,pe tancuri vopsite camuflaj de stepă), și populațiile asuprite de tiranul momentului(Stalin, respectiv Putin), se vor revolta, îi vor primi cu flori pe eliberatori și-l vor beli pe tiran. Da, e drept, tiranul a fost belit data trecută. Dar nu era cel din socoteală! Era Hitler!
Crede cineva că se poate trece cu buretele peste sute de ani de istorie comună? Că se poate construi peste noapte o identitate ”ucraineană”, câtă vreme actuala Ucraină este un ghiveci național și teritorial, cu bucăți din Rusia, Polonia, România, Ungaria, Cehia? Doar pentru că li se dă un dușman care trebuie urât, Rusia? De ce ar urî rușii și rusofonii din Ucraina Rusia, de care îi leagă limbă, cultură, economie? De ce i-ar iubi pe ucraineni cei ajunși în Ucraina ca urmare a schimbărilor de frontiere din secolul trecut? Doar pentru că e ordin să-i urască pe ruși? Dar poate că experiența lor în relațiile cu rușii nu este total negativă. Poate n-au motive să-i urască. Raptul teritorial are încuviințarea tuturor puterilor din tabăra învingătoare: SUA, Marea Britanie, Franța, și compania. Raptul a fost reconfirmat la Helsinki, în 1975. Despre ce vorbim?
De ce experiența micilor națiuni ar fi total negativă cu sovieticii/rușii, și total pozitivă cu americanii/occidentalii? Ocupația turcă și germană, ocupația austro-ungară și sovietică în teritoriile care intră acum în compunerea României este absolut pozitivă cu aceia care sunt acum în tabăra euro-atlantică, și absolut negativă cu aceia din afara taberei? Să ne amintim Gulagul, dar și masacrarea evreilor și țiganilor, sub ochii și cu larga contribuție a Germaniei. Să ne amintim despăgubirile de război plătite Moscovei, dar și jaful german, chiar dacă s-ar zice că au plătit câte ceva din ce-au luat. 
Să ne amintim de tratamentul acordat de sovietici prizonierilor români, dar și de masacrele făcute de armata română la Odesa, de bombardamentele sălbatice anglo-americane asupra României.Revin: oricare ar fi ocupantul, viața celor ocupați nu este doar în alb și negru. Și nu este acceptabilă ocupația unora doar pentru că ceilalți posibili ocupanți pot fi mai răi. Ideal ar fi ca România să-și păstreze suveranitatea, să poată decide și lupta pentru interesele ei, ale cetățenilor români, nu să fie sluga intereselor altora, ignorând propriile interese. Nu înjurându-i și demonizându-i pe ruși vom accepta, și uita, abuzurile americanilor și occidentalilor, amestecul lor în deciziile politice locale, jaful practicat de multinaționale, sărăcirea majorității populației. Lucru valabil și pentru ucraineni.
Iar dacă niște unii cred că pot ataca Rusia, bazându-se pe ura rușilor(ură care rămâne de demonstrat!) față de Putin și de conducătorii ruși, și pe sprijinul necondiționat al ucrainenilor, polonezilor, românilor, moldovenilor, balticilor, chiar își merită soarta! Dar de la idioți aroganți te poți aștepta la orice!

Un comentariu:

archangel of justice spunea...

De ce este Vladimir Putin "tiran" asa cum il califici? Pai daca e asa, si eu te pot numi tiran, ca te asociezi cu raul.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...