marți, 20 iunie 2017

Scenarii pentru răul cel mai mic


 Mâine, spectacol politic absurd într-o țară care a născut teatrul absurd, și care se încăpățânează să facă în așa fel încât absurdul să ne domine viața. PSD își umilește miniștrii și demnitarii doar pentru a regla conflictul între niște indivizi care, într-o țară normală, nu ar avea ce căuta în politică. Încerc să conturez câteva posibile scenarii, deși la ora asta, după ce alianța PSD-ALDE a renunțat la discuțiile cu UDMR, Moțiunea pare ca și adoptată. Eu nu sunt chiar atât de sigur, deci îmi iau niște marje de siguranță mai mari. Așadar:  

Moțiunea trece. Urmează consultările în PSD, pentru nominalizarea unor posibili candidați pentru funcția de premier, urmate de armonizarea cu ALDE și de consultări la Cotroceni, cu președintele Iohannis. Nimeni și nimic nu garantează că Iohannis va accepta prima propunere a lui Dragnea. Se va trage de timp, deși nu văd(încă) că PNL s-ar întrebuința, căutând să formeze o nouă majoritate. Criza din PNL nu s-a terminat odată cu alegerea lui Ludovic Orban drept șef al liberalilor, USR este ca și dispărut în peisaj, paralizat de pierderea lui Nicoșor Dan, dar și de lipsa de proiect. PMP, al lui băsescu nu se simte nici el prea bine. Iar UDMR tocmai ce-a aflat că este o curvă prea scumpă, iar puterea de ”cumpărare” a partidelor românești, chiar dacă bălesc de poftă, nu o face accesibilă. Asta nu înseamnă că Iohannis va renunța la meciul lui cu Dragnea, și va ceda din prima. Vom avea surprize.

Acum nu se prefigurează o alternativă la Dragnea. Ruperea dramatică a partidului, mai ales în condițiile aprobării Moțiunii, este puțin probabilă, iar Grindeanu, Ponta și Jianu nu au cum face mare lucru, pentru că Dragnea va fi, pe termen scurt, e drept, întărit, chiar dacă apoi va deconta prețul crizei provocate de el. Am văzut de pot face niște individe precum Olguța Vasilescu și Gabriela Firea. Împotriva dizidenților se va declanșa Jihadul. Asta va crește presiunea în direcția schimbării conducerii la vârf. Cu alte cuvinte nu va fi pace în PSD. Și fără ea nu va fi nici bună guvernare, nici bunăstarea aia pe care ne-o tot flutură pe sub nas Dragnea.

Este clar că, după criza asta, poziția lui Dragnea se va fragiliza foarte mult. Vine și sentința în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. Un Congres Extraordinar pare imposibil de evitat. Nu trece un an până va fi convocat. Mai ales că această criză se va traduce în neîndeplinirea multor promisiuni electorale, iar procesele centrifuge din partid se vor amplifica. Cei din PSD pot conta pe Ponta, care, odată plecat pe drumul ăsta, al confruntării cu Dragnea, va tot băga bățul prin gard. E aproape evident că va rupe o bucățică din PSD, pentru a juca așa cum l-a învățat pe el Generalul Izmenelor, alt apărător al ”interesului național” cu voie de la sistem. Pentru acest eveniment, Congresul Extraordinar, nimeni din PSD nu pare pregătit, nu este gata să propună o alternativă nu la Dragnea, că asta nu rezolvă nimic, ci la politica pe care o face acesta în în partid și în spațiul public.

Moțiunea nu trece. Aici sunt mai multe posibile dezvoltări. În principiu Grindeanu poate face niște schimbări în guvern. Dacă unii dintre vechii miniștri își păstrează portofoliul, chiar în condițiile în care au votat Moțiunea, îi așteaptă excluderea din PSD. Mai ales că în guvernul remaniat se va afla Ponta. Va fi însă un guvern efemer, o prelungire a crizei până în toamnă. Nu cred că PNL, USR, UDMR vor sprijini un eventual Guvern Grindeanu 2.0. Nu se va repeta povestea cu Tăriceanu, de până în 2008. Atunci altele erau condițiile, se juca alt meci.

Cum spuneam, nu văd cine știe viitor poate avea o formațiune politică formată de fugarii din PSD și din ALDE, gen ProRomânia. Asta implică bani, structuri organizatorice în teritoriu, un context care să favorizeze noile formațiuni. Nu suntem acolo. Iar Ponta nu este un geniu organizatoric, nu învață nimic din ce i se întâmplă, este o personalitate conflictuală și și-a pierdut puțina simpatie care îi rămăsese, ca urmare a rezultatelor bune ale guvernării USL.

Cert pare un singur lucru: guvernarea prin crize, atât de dragă lui băsescu, este falimentară. Dar celor din PSD nu le pasă. Cum nu le pasă nici celorlalte partide. Care nu se simt obligate față de cetățeni. Și va veni și ora extremelor politice, pe fondul unei radicalizări a cetățenilor, sătui să tot deconteze iresponsabilitatea politicului și disprețul politicienilor față de viața lor.  

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...