miercuri, 7 iunie 2017

O veste proastă: vin americanii!


România va deveni, probabil, o uriașă bază militară americană. Va întări capătul sud-estic al ”bananei antiruse”, care pleacă din zona țărilor baltice și se proptește în zona Mării Negre. Poate nu s-ar fi întâmplat asta, dar evoluțiile din Turcia le ridică americanilor multe semne de întrebare. România este o slugă previzibilă, și fidelă până la auto-distrugere. E alegerea firească pentru a compensa eventualele pierderi din Turcia, în materie de infrastructuri militare. Ușor, ușor, multe dintre facilitățile de la Incirlik se vor muta la Constanța. Se investește în draci acolo, pe mutește. Nu cred că se cheltuiesc doar cele 25 de milioane de dolari anunțate.
Odată cu asta se vor face, probabil, ceva investiții în capacități de producție, militare și civile, gen fabrici de muniție, baze de întreținere a armamentului și echipamentului, docuri pentru întreținerea navelor din flota americană, care sigur se va eterniza aici, facilități medicale, gen spitale, secții specializate pentru tratarea rănilor de război, care au specificul lor, producția unor medicamente și materiale militare. Se vor repara/extinde infrastructuri de transport, căi ferate, drumuri naționale, autostrăzi. Se vor construi facilități de stocare combustibili, energie, alimente.
Pare atrăgător, nu? Nu e! Banii ăștia, cheltuiți de americani, vor rămâne americanilor. Firmele alese pentru a executa lucrările vor fi americane. Ca de obicei, noi cu sclavii, adică mâna de lucru ieftină. Cea specializată va fi din SUA sau din Europa Occidentală. Noi, cu târnăcopul și roaba. Asta e!
Am mai scris despre asta: mișcarea americanilor face parte din proiectul lor de a slăbi UE, pe care o văd drept un competitor strategic, la fel cum văd și Rusia, și China. Călcâiul lui Ahile al UE este Estul fost comunist, care, să fim onești, nu a avut prea multe de câștigat de pe urma apartenenței la UE. Dimpotrivă! Frustrările sunt mari, iar dacă adăugăm stimularea permanentă a temerilor lor privitoare la intențiile agresive ale Rusiei, o Rusie pe care occidentul european o curtează, chiar și sub embargou, vedem că Washingtonul știe clar pe ce butoane să apese, pentru a ține UE ocupată.
De asta Iohannis nu are niciun fel de întâlniri de afaceri. În schimb rupe ușa serviciilor secrete americane, bântuie prin cimitire militare, și, în general, nu vorbește decât de problemele de securitate. Marea lui bucurie sunt muzicile de fanfară militară.
Unii ar zice că, totuși, și faptul că devenim o mare bază militară americană este un avantaj. Nu e! Nu de asta investesc cei cu bani într-o țară. China nu are baze americane. Nici India. Nici Rusia. Și primesc destule investiții străine directe. Unii, chiar prea multe. Așa că, în cazul nostru, nu știu dacă este un avantaj. Și iată de ce: singura noastră piață cu adevărat demnă de acest nume este cea a UE.
În cazul unor convulsii în sânul Uniunii, de genul Brexit, riscăm să avem mari probleme. Nu avem piețe de refugiu, pe care să putem compensa pierderile. Rusia și China ni le-am interzis, din prea mult pupincurism pro-american. Piața americană este nesemnificativă pentru noi, practic nu o cunoaștem, și nici nu vrem s-o cunoaștem. India, Africa, America Latină, alte necunoscute. Putem fi în situația din 1990 și următorii, când am pierdut piața CAER. O raită prin istoria recentă nu ne strică. Ba e chiar urgentă!
Deci, ce facem? Care-i planul? Cum o scoatem la cap, în condițiile astea? Sau pe noi ne interesează doar să le numărăm zilele unor politicieni sau altora? Mahalaua politică ineptă, ce face zilnic spectacol pe televiziunile-pubelă, este cea capabilă să ne ofere un proiect de țară? Doamne ferește și apără!
Să ne trezim! Capitalism nu înseamnă baze militare americane și puterea serviciilor secrete! Și nici prosperitatea nu e adusă de obielele, fie ele și de unică folosință, ale pifanului american!

2 comentarii:

cozubasul spunea...

Tragedia inspaimantatoare este aceea ca se dezvolta doar doua obtiuni economice pentru romani,amandoua la fel de mortale pe termen mediu si lung : fie iti iei traista in bat si pleci unde vezi cu ochii sa te deznationalizezi si epuizezi total muncind pentru prosperitatea altora si pentru propria-ti chirie,fie te inrolezi ca mercenar cu simbrie de supravietuire in industria de razboi romaneasca,care "se apara" prin expansiune globalista cu carne de tun locala . Poftiti la masa bogatilor romani,daca tot ati fost primiti in clubul select al omenirii si alegeti "ce-a mai putin rea" din aceste doua obtiuni de pe masa...))) Asa sa ne-ajute Dumnezeu ! )))

Tudor Sava spunea...

Minunata expresia "banana antirusa". Cat despre ce scrieti, adevar pur. Nu am ce sa completez sau sa corectez. Trist e ca se intipareste tot mai bine in mentalul colectiv ca ce se intampla e bine. Ca trebuie sa fim baza miliatara, ca americanii ne pot ajuta. Eu sunt student in armata, in ultimul an. Aud discutii zilnic despre tehnica si despre cum se raporteaza oamenii la ea. Generatia batrana e mai rezervata, isi fac treaba si cam atat. Generatia tanara juiseaza la o duzina de F16 cu pretexte ca de aici pleaca modernizarea, ca in timp o sa avem mai multe si o sa fie bine. Au orgasm cand aud ca vin 20 de transportoare Piranha in armata. Si n-ai cu cine, n-ai cui sa ii explici. Nu stiu sa priveasca in ansamblu. Nu e chiar mare filozofie sa vezi cand esti luat de prost. Dar, eu unul ma conving pe zi ce trece ca nu mai e asa mult pana ne ducem dracu'.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...