marți, 26 aprilie 2016

Întoarcerea la totalitarism


România este în pragul haosului instituțional. Toți se confruntă, într-o bătălie ineptă pentru putere. Și nu există nimeni capabil să oprească această nebunie. Pentru că nimeni nu mai are autoritatea morală s-o facă. Nimeni dintre responsabilii politici nu-i curat. Toți sunt șantajabili, toți se șantajează. Toți au cadavre în dulap. A încerca acum să scoți din joben o persoană ”providențială”, pe care s-o faci arbitru, este imposibil. Societatea civilă este la fel de coruptă, la fel de ineptă și de lipsită de profesionalism ca și clasa politică. Nu a rămas nimeni nemânjit, tăvălit prin noroi, decredibilizat.
Ce facem? Sincer, nu știu. O lovitură de stat militară ar fi ieșirea cea mai favorabilă din criza asta. Un soi de regim al coloneilor, precum în Grecia anilor 60-70. Care să ofere partidelor un răgaz să se reorganizeze, să se curețe, să redescopere ce misiune au și ce responsabilități au. Iar cetățenii să poată recâștiga încrederea în democrație. Să înțeleagă de ce au nevoie de democrație.
Nu pledez pentru așa ceva. Dar stupiditatea tuturor ne-a adus aici. Singuri ne-am pus cu spatele la zid. Societatea românească nu mai este capabilă să genereze soluții la problemele ei. A crezut că dacă importă soluții o să-i fie mai bine. Nu-i este. În loc de soluții a importat probleme. Și acum nu mai știe ce să facă. Tot ce poate este să nască mereu mai multe conflicte, mereu mai multe crize.
Cât despre stăpânii noștri, din occident și din SUA, nici ei n-o duc mai bine. Suntem ultima lor grijă. Nu-i interesează decât accesul la resursele României, umane și materiale, cu costuri cât mai mici. Iar dacă asta implică o conducere de mână forte, un regim autoritar, la limită totalitar, îl vor instala fără ezitare. Cam așa arată viitorul nostru.

3 comentarii:

un sceptic revoltat spunea...

Puschea pe limba! Daca institutiile militare ar mai avea ceva demn de respect, poate am vorbi de aceasta posibilitate. Dar, primele institutii infestate, dupa marea imbulzeala din '89, au fost cele militare. Atunci a inceput infuzia de "personal civil", adica fostii securisti acoperiti si informatori infiltrati in institutiile civile alaturi de toate neamurile proaste ale titularilor de functii. Toti somerii care aveau ceva neamuri prin "institutii" au primit grade si conduc acum ostile patriei. Institutiile militare s-au demonetizat prin afluxul de loaze, pe care parintii nu-i puteau ajuta intr-o alta cariera, asa ca, in aceste institutii poti vedea, cu adevarat, oglinda societatii care am ajuns. Regimul generalilor? Nici macar aia in rezerva, ca se mananca intre ei pe motiv de apartenenta la fostul partid. Poate regimul veteranilor generali. sau, mai bine, regimul generalilor (si maresalilor) morti, ca eroi mai avem.

Anonim spunea...

Democratia de fapt nu exista,si n-a existat niciodata.Poate doar in mintea lui Platon,ca pana si in vechea Grecie, nu populatia paupera decidea trebile cetatii,ci doar cei bogati si f. bogati!
Democratia,ca si concept,este muuult mai utopica decat comunismul,si asta se vede zi de zi,in epoca actuala.
Un exemplu de urmat ar fi China:partid unic,economie centralizat-controlata dar bazata pe principii sanatoase.Cine ar fi crezut acum 20 de ani,ca ce-a mai impetuoasa economie,si cele mai mari rezerve de valuta se vor gasi in Republica Populara Chineza?Si USA vor fi de-a pururi ostracizate de niste mititei cu ochi sasii,comunisti prin nastere,scolarizare,formare,profesionalism???
95% din piata IT din USA este produsa de China.75% din piata automotive din USA este produsa de China.
China investeste enorm in concesiuni si terenuri bogate in minereuri rare din Africa.Adica viitorul tehnologiilor de varf.USA construiesc avioane invizibile si submarinele pe care nu le vor folosi niciodata,ca sunt prea scumpe intretinerea lor,dar ii imbogateste pe mogulii democracanati!Cu firme in domeniu!
Inchei spunand:Tot inainte,tovarasi,ca inainte era mai bine!

T-Rex spunea...

Acelasi scenariu dorit in Brazilia

http://www.businessinsider.com/brazil-protesters-call-for-military-intervention-2015-3

Lucrurile vor merge din ce in ce mai rau economic in America, si evident cel mai tare se va simti la periferia Imperiului, pe unde e si Romania.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...