marți, 15 martie 2016

Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla Americii

Oricât mi-ar fi de odios Obama, Trump NU este prețul plătit de americani pentru ”onoarea” de a avea primul președinte de culoare. Nu, este prețul plătit pentru Reagan și compania, din Partidul Republican, dar și pentru lașitățile Partidului Democrat, începând cu Administrația Clinton. Care au distrus tot ce-au putut din moștenirea New Deal. New Deal ul a făcut din SUA hiper-puterea care sunt acum, dar care a intrat într-un puternic declin tocmai pentru că a renunțat la el. New Deal ul, cu toate limitele lui, a construit o Americă mai echitabilă, evident mai prosperă pentru toți americanii, și mai respectată în lume. Și, ceea ce-i foarte important, a scutit America de o experiență totalitară. Probabil că acum a venit momentul ca americanii să trăiască și ei deliciile totalitarismului.
Obama avea oportunitatea istorică să readucă New Deal ul în centrul politicii americane, să construiască o Americă mai echitabilă, cum a făcut FDR. N-a făcut nimic din asta. Nu a onorat niciuna dintre promisiunile făcute. Guantanamo e fix ca la început. Irak și Afganistan sunt în aceeași situație, dacă nu chiar mai rău. Orientul Mijlociu e vraiște. Nordul Africii, la fel. În loc să pacifice, a pornit noi conflicte. Politica sa externă ineptă, dominată de tot felul de obsesii, și total nerealistă, lasă în Europa un război civil, în Ucraina, o Uniune Europeană slăbită, minată de conflicte, în pragul sciziunii, confruntată cu valuri de emigranți, cu consecințele ”austerității” și cu leadership-ul dubios al Germaniei.
Și-a disprețuit partenerii. Numai felul ticălos în care a sprijinit guvernarea lui băsescu, ambasadorii mizerabili pe care i-a trimis aici, și care se comportă ca niște ocupanți ai României, și e suficient pentru a ilustra acest dispreț.
A fost cel mai ”imperial” președinte al SUA din ultima jumătate de secol. Nu și-a onorat în niciun fel premiul Nobel pentru Pace. S-a lăsat luat prizonier de cercurile de interese politico-economico-militare, care investesc miliarde de dolari pentru a-și cumpăra politicieni. Ce e ”progresist” în politica lui Obama? Polarizarea economică și socială, care a atins noi maxime sub conducerea lui? Creșterea sărăciei din muncă? Creșterea numărului celor care trăiesc pe stradă? Creșterea numărului morților în incidente cu arme de foc? Ziua și masacrul?
Iar dacă cineva vrea să știe care este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla Americii în toamnă, la alegeri, ei bine, el nu va fi victoria lui Donald Trump. Cel mai rău lucru va fi victoria lui Hillary Clinton...

3 comentarii:

Anonim spunea...

nu este vorba despre ce-ai scis aici! asta este stiinta normala a romanului care a trait toata viata cu obsesia vestului luminos si care nu vrea sa accepte c-a fost pacalit ca ultima gaina.

Anonim spunea...


Despre USA actuala nu sunt multe lucruri de spus.Si nici despre ultimii cetateni care-au locuit la Casa Alba.Conceptul New Deal nu mai exista,si inca demultisor,fiind anacronic in lumina noilor realitati.
De fapt,presedintii actuali ai republicilor sau federatiilor care se considera demne continuatoare ale democratiei clasice,nu sunt de fapt decat niste papusi manuite de corporatiile tras-multi-nationale.
Corporatocratia conduce aceste tari:ia deciziile fundamentale atat in politicile interne cat si in cele externe,numeste ambasadori,starneste razboaie sau alimenteaza conflicte locale,instaureaza presedinti si premieri in tarile unde au interese economice fraudand alegerile,ori pur si simplu prin forta.
Iar USA sunt exemplul perfect al acestei "politici".Cu presedinti lipsiti de cea mai mica putere,cu binomul corporatii-servicii secrete la conducere.
Ca,in ritmul asta,ne va lua dracu'cat de curand,nu-i v-o noutate;eu totusi mai sper ca o politica riguroasa China&Russia va putea contrabalansa stupiditatea si arivismul fara precedent demonstrat de Uncle Sam!!!

Blegoo spunea...

@Anonim:
Citat:
"...presedinti lipsiti de cea mai mica putere..."

Probabil nu ești familiar cu constituția americană. Președintele SUA conduce o treime din guvernămîntul american - la nivel federal - ramura EXECUTIVĂ. Nu face legi - aia e treaba treimei LEGISLATIVE, nici nu judecă aplicarea LEGILOR - aia fiind treaba treimei JURIDICE.

Citat:

"The President of the United States is considered one of the world's most powerful people, leading the world's only contemporary superpower.[8][9][10][11] The role includes being the commander-in-chief of the world's most expensive military with the largest nuclear arsenal and leading the largest economy by real and nominal GDP. The office of the president holds significant hard and soft power both in the United States and abroad.

Article II of the U.S. Constitution vests the executive power of the United States in the president. The power includes execution of federal law, alongside the responsibility of appointing federal executive, diplomatic, regulatory and judicial officers, and concluding treaties with foreign powers with the advice and consent of the Senate. The president is further empowered to grant federal pardons and reprieves, and to convene and adjourn either or both houses of Congress under extraordinary circumstances.[12] The president is largely responsible for dictating the legislative agenda of the party to which the president is enrolled. The president also directs the foreign and domestic policy of the United States.[13] Since the founding of the United States, the power of the president and the federal government has grown substantially.[14]"

N-am idee ce ai considera tu "putere" cu referință la președenția SUA... poate un președinte ca Pol Pot?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...