vineri, 11 septembrie 2015

”Sistemul”, Rarinca și controlul pagubelor




”Sistemul” care a pus mâna pe putere în România și-a arătat, azi,  din nou mușchii. A condamnat-o pe Rarinca, după o procedură ostentativ abuzivă, la trei ani cu suspendare. Și ce a realizat cu asta? 

Știm bine ce-i poate pielea și fără această demonstrație de forță. Dar poate tocmai acest abuz nu mai este semn de forță, ci de slăbiciune. Poate că ”Sistemul” simte că a ieșit slăbit de pe urma demonstrațiilor de ”forță”, că înverșunarea cu care vrea să bage frica în oasele oamenilor nu i-a servit în niciun fel. Și, cum nu-l duce mintea la altceva, a zis că mai multă frică și mai mult abuz reprezintă soluția la problemele pe care le are.

Sigur, n-o să vedem oameni în stradă, în sprijinul proaspăt condamnatei. Nu ne stă în fire. Doar că tot mai mulți dintre cei care contează-că la țară n-a auzit nici dracu de Rarinca, și chiar dacă a auzit câte cineva, traiul în Evul Mediu anulează orice formă de revoltă-își pun întrebări. Iar încrederea în stat, în instituțiile sale, în Justiție-și așa redusă-scade dramatic. Oricât ar părea de ciudat, ”Sistemul” nu poate funcționa fără această încredere nătângă a oamenilor în el. 

O vreme resentimentele cetățeanului obișnuit au putut fi canalizate în folosul ”Sistemului”, prin intermediul spectacolului ”anti-corupției”. Dar asta nu poate dura la infinit, câtă vreme lupta anti-corupție se rezumă la spectacol, și este însoțită de grave încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești. I-or urî  românii pe corupți, dar, după ce au gustat din fructul libertății, n-ar vrea să revină la un sistem opresiv, pierzându-și astfel din nou libertatea. 

Una peste alta, ”Sistemul” nu și-a făcut un bine în cazul Rarinca. S-a mobilizat-cu DNA, cu Servicii secrete, cu Justiție-pentru a rezolva o problemă strict personală a unui personaj detestabil și detestat, o individă care, în fruntea Justiției fiind, a făcut mult rău sistemului de justiție. 

Mai mult, acum lumea se întreabă, la modul extrem de serios, ce are de ascuns Livia Stanciu, de a făcut tot ce i-a stat în putință să-i închidă gura fostei secretare a defunctului său soț. Despre ce e vorba? Care-i miza? Ce știe Rarinca despre familia Stanciu? Întrebările astea ar trebui să și le pună și instituțiile specializate ale statului. Sau ele cunosc deja despre ce e vorba, și o controlează pe Livia Stanciu cu ceea ce știu despre ea? Dacă s-ar afla public ce are de ascuns șefa ÎCCJ, ea n-ar mai fi de folos ”Sistemului”. N-ar mai fi ”îngerul lui exterminator”, atunci când trebuie executați adversarii politici ai sistemului, sau oameni de afaceri care uită tabla împărțirii. 

Livia Stanciu este prea prețioasă pentru ”Sistem”, ca să se dispenseze de ea. Achitarea lui Rarinca ar fi crescut presiunea publică asupra ei, pentru a demisiona. Asta ar lovi, indirect, și în Kovesi, complicea lui Stanciu în execuția tipei. Iar plecarea celor două ar pune ”Sistemul” în dificultate. S-ar putea ca înlocuitorii celor două să nu mai poată fi controlați așa ușor prin șantaj, să nu mai răspundă la comenzi, sau prețul controlului să fie costisitor pentru ”Sistem”. 

Așa, condamnând-o cu suspendare pe Rarinca, ”Sistemul” limitează pagubele. Dar este o falsă soluție. Așa cum spuneam, încrederea în ”Sistem” se evaporă. Apare contestarea, dar mai ales începe să dispară frica. Asta este marele rău făcut de Rarinca sistemului: a arătat că nu trebuie să-ți fie frică. Și dacă nu-ți este frică, ”Sistemul” nu valorează prea mult. Este doar o banală cumetrie, coruptă și abuzivă, care poate fi pusă în dificultate și combătută.  

”Sistemul” și-a făcut-o cu mâna lui. Semn fie că nu are o minte prea strălucită în fruntea lui, fie că a devenit prea arogant, fie amândouă. Cert este că trebuie să intre în regim de ”damage control”. Chiar este o situație de avarie pentru el. Asta, dacă realizează pe ce lume se află. Până acum nu a dat semne că ar face prea multă priză cu realitatea. 

5 comentarii:

Anonim spunea...

Gică, eu te-ntreb: din moment ce există palma SUA la noi ca să-i modereze p-ăştia (făcând referire la postarea ta despre servilismul UE-ului faţă de Washington) din când în când, ba când fac o plimbare la ambasade să ceară opinii sau -mai rău- aprobări, de ce ar fi greu de conceput ca oamenii din 'Sistem' să fie înlocuiţi cu alţii, iar mecanismul să fie, practic, neatins?


Sigur, îl înlocuieşti pe director şi zici că totul se va remedia în timp, dar tot degeaba dacă te faci că plouă & laşi birocraţia veche în pace. Noul director, în situaţia aia, va fi subaltern veteranilor. Alternativ un peşcheş, în cercul vechii birocraţii, ca unul dintre ei să iasă învingător, promiţându-le celorlalţi că-i ajută.


Unii, mai puţin proşti, se vor bucura că s-a dus Wesculescu, Xulescu, Ylescu & Ztescu. Şi ei ar fi legitimi să se bucure, din moment ce sunt [printre puţinii] cunoscători de cauză, dar tot acolo se termină firul. Ce se-ntâmplă când vin iarăşi ambasadele, Merkel et alţii să spună că sunt îngrijoraţi de 'Sistem' şi 'independenţa' respectivă? Stop... şi, de la capăt, cu alte feţe dar cu acelaşi puroi pe pulpa piciorului?

Ce facem sau, mai precis, ce vor face ăia care se văd la umbra ambasadelor, Merkel&Co? Latră sau... dacă ăia spun să sărim, noi să întrebăm "Cât de sus"?


Am ipoteza mea şi eu cred cu tărie că suntem cum suntem din cauza a trei factori fatalişti: xenofilia (germanofilia, englezofilia, francofilia, nipponfilia, rusofilia... tot tacâmul, în principiu), self-loathe/sef-hating (adică, mă urăsc, eu pe mine, şi îi urăsc pe cei afiliaţi cu mine, de la membrii ai familiei până la conaţionali; de la strămoşi la tradiţia/cultura/istoria ţării din care fac parte) şi complexul de inferioritate pozitiv, adică, Cutare Cutărescu îşi vinde 'familia' ca să fie acceptat de 'gaşca aia mare' printr-o 'poziţie' şi, în mintea lui/ei, să se vadă la fel cu inşii. Dar numai în mintea lui/ei, realitatea, pe de altă parte...

Sunt o combinaţie dezastruoasă dar şocant de fluente între ele, nu-i aşa? "ine/le minte: xenofilia, self-hating/self-loathe & complexul de inferioritate pozitiv (în a te vrea în gaşsca altora).

Anonim spunea...

Citind articolul, am avut un sentiment de bine: am descoperit inca un om care gandeste cu capul lui, care cap se pare ca e bine utilat. O analiza pertinenta, la obiect. Felicitari !

Anonim spunea...

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/geostrategie/kopp-exklusiv-us-globalstratege-fordert-toetet-d.html

cieste aici si lasa ce-i pe sub o masa la subsol ca nu mai conteaza! foloseste google chrome ca-ti ofera traducere automata si se intelege chiar daca nu-i perfecta.

- https://m.youtube.com/watch?v=joQ-hL5lAjg

aici este tot despre asta dar la o tv elvetiana. la statele u.e se refera la "vasali". vezi ce ecr ei pt cei care se opun globarizerii in gura mare acum!

Mita Baston spunea...

Sistemul basist de justitie si-a dovedit utilitatea(daca mai era nevoie)...Q.E.D...




Ando spunea...

Un lucru e clar: nu se face justiţie în România! Se plătesc poliţe, ceea ce e cu totul altceva.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...