vineri, 25 septembrie 2015

”Mașina poporului” și criza reglementării



Când se va stinge scandalul VW? Atunci când toți din industrie vor recunoaște că, tehnologic și comercial, normele de poluare sunt nesustenabile, și nu rezolvă nimic. Sunt doar un instrument de marketing. Atât autoritățile de reglementare, cât și cei din industria auto, trebuie să ajungă la un acord asupra unor noi norme, realiste, și asupra metodologiilor de verificare, care să fie clare, transparente și să nu permită noi derapaje de genul celui care face acum obiectul scandalului în SUA. 

Deocamdată vedem doar încercări de a folosi acest scandal pentru a reduce cota de piață a unor producători, pentru a-i demoniza, și pentru tot felul de speculații pe Bursă. 

În fond, sistemul pus la punct de VW are și o parte bună. De ce nu ne-am gândi că poate fi folosit în ciclu urban-acolo unde sunt probleme reale generate de poluare-pentru a atinge cel mai mic nivel de emisii cu putință, iar în afara orașului el să fie dezactivat, pentru a obține, dacă așa vrea conducătorul auto, alte caracteristici de cuplu și putere, care presupun emisii mai mari de noxe. 

Reamintesc un lucru: multe țări țări aplică sistemul bonus-malus la cumpărarea unei mașini, pentru a le favoriza pe cele ecologice. Statul plătește o primă celor care cumpără mașini cu emisii sub un anumit prag, și-i penalizează pe cei care cumpără mașini cu emisii peste prag. Malusul a generat și el motive pentru această înșelătorie. E greu să împaci puterea mare a motoarelor cu emisiile mici. Fie și pentru a fi neutre din punctul de vedere al sistemului bonus-malus, și merita introducerea sistemului. Era o metodă de a reduce prețul total al mașinilor premium, care nu sunt ieftine, dar care au cea mai mare marjă de profit. 

Decizia de a recurge la acest artificiu tehnologic are o motivație complexă, solidă și rațională. În ea intră și arbitrarul reglementării. Decizie pe care nu doar VW a luat-o. Cei din industria auto nu pot juca în continuare cartea ipocriziei, fericiți că există un țap ispășitor.  Asta nu rezolvă nimic. E mult mai productiv să recunoască limitele tehnologice, și să acționeze în consecință. Nu poți avea în același timp și untul, și banii pentru unt. 

A nu se înțelege greșit ce spun. Oricum n-am ”mașină bengoasă din fundul grădinii”, și nici nu voi avea vreodată. Problema este că norme cretine-cum e la noi ”taxa de primă înmatriculare”- n-au rezolvat decât problema fabricanților, care și-au asigurat un stoc de consumatori, obligați să-și schimbe mașinile pentru a corespunde normelor de ”poluare”. Și aici e de umblat. Mai ales că statul, spunând că servește interesul public, lucrează, de fapt, pentru interesele private ale industriei auto. Și uite așa venim la politică și ideologie...

În concluzie, avem, de fapt, o criză a reglementării în domeniu. Deocamdată ea este ocolită cu grație, pentru că ar pune în discuție atât de multe lucruri, încât publicul recunoscător ar sări atât la gâtul politicienilor, cât și la cel al industriei. Și ar fi un măcel generalizat. Nimeni n-ar ieși teafăr din acest balamuc. Să vedem dacă demisia șefului de la VW e suficientă pentru a se pune batista pe țambal. Am credința că nu e. De aici înainte orice e posibil. 

3 comentarii:

Anonim spunea...

De fapt totul se rezumă la profit.Că aceste firme corporatiste au ajuns să aibă puteri mai mari decât guvernele şi parlamentele ţărilor din care-şi trag caşcavalul,am afirmat în comentariile precedente.Pur şi simplu nu le pasă de legi,reglementări,dispoziţii,norme!
Să vină banu' la băieţi!
Pe de altă parte,să vii tu,mare nesemnatar al Acordului Mondial de reducere a noxelor,şi să "devoalezi" poluarea -e că şi cum violatorul şi-a luato-n...pardon de expresie.
Nu se-ntreabă nimeni de ce aceste descoperiri "epocale" se-ntâmpla doar acolo??Mai acum trei ani firma Toyota a fost găsită(sanchi)cu defecţiuni la sistemul de frânare,şi amendată la greu.Unu care s-a dus în misie să aducă 100 tone de aur datorie din DST ,s-a trezit cu violu' pe cap(Dominique Strauss-Kahn)!!
Oare cât de proşti ne cred ăştia?? Bine,că la ce politieni avem, suntem văzuţi sub nivelul babuinilor!!!



Oricum,ideea e că toate maşinile poluează foarte rău,toate firmele fac măgării de acest gen,iar dacă cineva e chiar super-mega-ultra-eco să se-apuce naibii să producă otovehicule cu motoare pe baza de apă-motor care e deja patentat şi perfect funcţionabil-dar, noo!,n-ai să vezi chiloţi pe broască!

Ando spunea...

@Anonim :
Nu se-ntreabă nimeni de ce aceste descoperiri "epocale" se-ntâmpla doar acolo??Mai acum trei ani firma Toyota a fost găsită(sanchi)cu defecţiuni la sistemul de frânare,şi amendată la greu.Unu care s-a dus în misie să aducă 100 tone de aur datorie din DST ,s-a trezit cu violu' pe cap(Dominique Strauss-Kahn)!!

Foarte corect! Sa ne aducem aminte ce blocada administrativa au facut S.U.A.,la vremea aceea, supersonicului Concorde -ani de zile, celebrul avion nu a putut ateriza pe aeroporturile americane pasa-mi-te din cauza nivelului de zgomot neconfrm cu normele americane... De fapt, era problema de concurenta, americanii fiind ramasi in urma la capitolul supersonic de pasageri.

pacos spunea...

Indiferent de locul unde s-a descoperit manaria, realitatea e ca baietii si-au recunoscut, fara comentarii, fapta. Punct. Ca aia din USA sunt mai "destepti" in a descoperi astfel de "afaceri", asta e cu totul alta poveste.

Reglementari sunt suficiente. E nevoie doar de un control strict, avand in vedere bonusurile care sunt acordate. Am o intrebare legata de trecerile astea rapide de la EURO 4-5 la EURO 6: s-a concluzionat ca e posibila aceasta evolutie bazandu-se pe studii serioase sau s-au luat de bune declaratiile si rezultatele fabricantilor care au demonstrat ca e perfect posibila evolutia asta, rezultatele fiind obtinute evident cu ajutorul softurilor masluite?

Ce urmeaza dupa asta? Cred ca un tsunami, dat fiind faptul ca indivizii din industria auto abia asteapta sa-si dea la cap unii altora, in numele cotei de piata si a profitului. Si, probabil, intr-un an sau doi, aparitia unor autovehicule "cinstite", fara "steroizi", cu performante decente dar reale, cu specificatii adevarate privind consumurile.... Asta sper.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...