miercuri, 30 decembrie 2015

Un bilanț, o perspectivă



        Anul 2015 a fost un an paradoxal, care sintetizează grava confuzie care domnește în politică și în societatea românească. Paradoxal, pentru că, în pofida unor evidente succese de natură economică, în pofida creșterii veniturilor populației și realei schimbări în bine a mediului de afaceri, inclusiv prin măsuri de natură fiscală, coaliția guvernamentală, în principal, dar și mediul politic, în general, au fost permanent sub presiune. O presiune care a dus, în cele din urmă, la înlocuirea unui guvern politic cu unul de ”tehnocrați” Înlocuire care doar aparent a fost justificată de cererile străzii. Altele par să fie forțele care au stat în spatele acestei schimbări, și de aici pericolele care ne pândesc în 2016, un am electoral. Pe care unii l-ar vrea pus sub semnul ”înnoirii clasei politice”.
        Se încearcă impunerea ideii că democrația reprezentativă trebuie înlocuită cu democrația ”străzii”. Lui Ion Iliescu i s-a reproșat că, în 1990, a vorbit despre o ”democrație originală” Ecouri ale acelor reproșuri se aud și acum. ”Originalitatea” se referea strict la adaptarea instituțiilor și mecanismelor democratice la situația de fapt a României post-totalitare, la revenirea la bicameralism, și așa mai departe. Modelul democratic nu este unic, există democrații, nu o ”democrație”. Unică ar fi, cum se încearcă acum în România, înlocuirea Parlamentului cu strada. Guvernul nu mai este controlat-și nu mai dă socoteală în fața lui-de Parlament, ci de așa zisa ”societate civilă”, care, prin componența ei, cum rezultă din ultimele consultări cu Guvernul, este un ansamblu de grupuri de interese economice, ce fac lobby, fără să pară că o fac.
        Marginalizarea Parlamentului și neasumarea Guvernului, în mod explicit, de către un număr de forțe politice, ne va costa. Atât în termeni de performanță economică, dar și administrativă. Va genera o contra-selecție în politică. Suntem cu nici cinci luni înainte de declanșarea campaniei pentru alegerile locale, și niciun partid nu și-a desemnat candidații pentru primării și consilii locale și județene. Nu au prezentat niciun program. Despre ce va fi vorba în aceste alegeri? Ce propun cetățenilor?
        Partidele însele sunt într-o evidentă criză, și de lideri, și de programe, și de identitate. Nu mai știu pe cine reprezintă, cui se adresează, și de ce. Dorința unora de a le destructura, de a le face nesemnificative în ecuația puterii, este generatoare de mari probleme. Una am menționat-o deja: calitatea democrației. Insatisfacția cetățenilor față de politic este justificată. Dar și cetățenii trebuie să fie conștienți că au partea lor de vină în contra-performanța politicului. Curățenie în partide nu face DNA, curățenie fac membrii lor. Unde au intervenit forțe exterioare politicului în acest proces, cum s-a întâmplat în Italia, rezultatul a fost contrar celui așteptat: o clasă politică și mai neperformantă, și mai lipsită de consistență, și mai ruptă de cetățeni și de realitățile lor. Așa ceva se întâmplă acum, în România.
        Procesele de gestiune administrativă, la orice nivel, sunt paralizate. Nu de lupta anti-corupție, necesară, și obligatorie, ci de arbitrarul ei, de seninătatea cu care se acceptă ”victimele colaterale”. Dar cel mai grav, în acest proces, este legarea sărăciei de corupție, și inducerea iluziei că singura măsură de reducere a sărăciei este combaterea corupției. Asta exonerează puterea publică de orice răspundere în combaterea activă a sărăciei. Bizar, și abuziv, DNA ajunge și instrument de combatere a sărăciei. Nu pentru așa ceva a fost înființată, nu are nici instrumente, nici puterea de a face așa ceva.
        La fel de iluzorie este și speranța că vom fi ”salvați” de noi forțe politice, care se vor naște din elanul reformist al ”străzii”. Partidele ”stare de spirit” au eșuat, peste tot în Europa. Pentru că stările de spirit sunt efemere, probleme economice și sociale, administrația, perene. Acest tip de partide nu pot decât să alimenteze frustrările cetățenilor, care se transformă în ură față de democrație și de politică. Exemple sunt, din păcate, tot mai multe, și în vechi și consolidate democrații din vestul Europei, cât și în Estul fost comunist. Tentația totalitară este tot mai puternică în ansamblul Europeni, și sunt din ce în ce mai mulți cei care cred că sistemul partidului unic nu era chiar atât de rău. Doar că nu de întoarcerea la totalitarism avem nevoie. Avem nevoie de politicieni onești și de partide deschise către societate, care să rezolve problemele oamenilor, nu să creeze altele noi.
        Un cuvânt și despre PSD. Partidul are o mare responsabilitate, fiind singurul partid parlamentar de stânga. O identitate de care pare că se rușinează. Nu cred că vrea cineva ca România să se alăture Poloniei, și să nu mai existe în viitorul Parlament niciun partid de stânga, ca acum, la Varșovia. Lipsa partidului din dezbaterea legată de salariul minim este o mare eroare, care va fi scump plătită în fața urnelor. Mulți se întreabă ce fel de partid mai este PSD: la putere, în opoziție? Această ambiguitate poate fi-și este!-considerată de mulți români drept o formă de lașitate. Care nu face bine nici PSD, nici stângii, în general.
        Sper ca anul ce vine, 2016, să nu anuleze, din cauza slăbiciunii partidelor politice și a democrației românești, tot ce am câștigat, în plan economic și social, în ultimii trei ani. Revenirea la ”austeritate” pare să fie adevăratul program de guvernare. Așa ceva nu se justifică, și nici nu mai poate fi suportat de cetățeni. Pentru că nu va aduce decât mai multă sărăcie, într-o societate dominată, și desfigurată, de sărăcie.
        Cred în viitorul democratic al României. Cred că partidele, clasa politică, pot să schimbe acest curs anti-democratic, ce nu anunță nimic bun. Pentru asta trebuie să existe și sprijinul cetățenilor. Ruperea lor de viața politică, refuzul de a-și asuma responsabilități civice, lasă deschisă calea celor care nu vor decât să folosească puterea pentru a obține și mai multe avantaje economice. Interesul public nu intră în vederile lor.

        Cititorilor blogului le urez sănătate, fericire, și un an nou mai bun. La mulți ani!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ani mulţi, buni şi frumoşi!

Ando spunea...

Un gând bun,sănătate şi puterea de a continua acest blog atât de consistent !

LA MULŢI ANI !

Nicolae Nicu spunea...

Intru întotdeauna cu interes aici şi plec de fiecare dată cu un cîştig conceptual. La Mulţi Ani, domnule Constantin! La Mulţi Ani, tuturor apărătorilor Patriei!

Asterisc spunea...

1) Denumirea de guvern de tehnocraţi este total greşită, pentru că miniştrii actuali, în mare parte, sunt departe de a fi specialişti reali. De fapt, s-a văzut tehnocraţia încă de la formare, cînd 2 miniştri propuşi au fost retraşi după ce s-a văzut de toată ţara cît de tehnocraţi erau! Denumirea corectă a actualului guvern trebuie să fie aceea de guvern nepolitic sau, mai exact, guvern neasumat politic de niciun partid.

2) Ideea de societate civilă este iarăşi, ca şi aceea de guvern tehnocrat, greşită şi nedemocratică. Eu, care nu fac parte din niicun partid, nu fac parte din societatea civilă? Cei cu care au discutat guvernanţii nu pot reprezenta pe nimeni în afara unor alegeri, decît pe ei înşişi şi interesele lor particulare, care, doar pe alocuri, coincid ci interesele mai multor oameni!

3) Parlamentul se marginalizază singur, prin legile strîmbe pe care le dă, în special cînd este vorba de avantajele proprii, prin absenteism şi neseriozitate, prin neprofesionalism şi corupţie.

4) Partidele nu mai au lideri adevăraţi, oameni capabili să traseze direcţii de acţiune coerente. Niciunul dintre primele 3 partide parlamentare nu are un lider adevărat, aşa cum erau în anii 90!

La mulţi ani tuturor celor care citesc şi scriu pe acest blog!

Maria Pilat spunea...

LA MULTI ANI! si dumneavoastra, si putere in continuare sa aveti acelasi spirit analitic profund si pe mai departe. Ramaneti pentru mine un reper rational intr-o lume din ce in ce mai oculta.

pacos spunea...

2015 a fost un an ciudat, marcat de nenorocirea Colectiv. Si de demisia (inexplicabila - si e cazul sa terminam cu prostia aia "am demisionat ca asa a vrut strada") lui Ponta, care a facut partie pentru astia de astazi. Care numai tehnocrati nu sunt..

E greu si cu democratia asta "reprezentativa". Pe cine reprezinta UNPR? dar ALDE? au participat la alegeri? au primit macar un vot? De mult Parlamentul (cu litera mare doar pentru ceea ce ar trebui sa reprezinte si doar pentru respectul datorat institutiei, nu indivizilor care-o compun) nu mai reprezinta poporul. Si ascultati cu atentie discursurile "alesilor neamului", nu mai suntem demult poporul ci populatia. Asa ca marginalizarea si desconsiderarea Parlamentului este strict "opera" alesilor. Care parca nu au alt scop decat demonizarea Parlamentului.

Partidele "stare de spirit" reprezinta singura supapa pe care o mai are cetateanul roman, satul de fariseismul clasei politice actuale, de demagogia pseuodliderilor acestora, de mizeria numita lupta anticoruptie, de intarirea statului de drepti. Doar ca supapa asta e, dupa parerea mea, total insuficienta.

Ajungand si la PSD, de multa vreme nu mai reprezinta stanga. Doar declarativ si doar atunci cand isi mai aduc aminte ca au nevoie de voturile celor multi si saraci. Altfel, privilegii, pensii speciale.. Salariul minim este iar praf in ochii oamenilor. Bun si asta dar mult mai bine ar fi fost daca ar modificat prostia aia de lege care spune ca daca castigi 10 lei dividende de la SIF-uri trebuie sa platesti 600 lei la CASS. Si multe alte asemenea. Doar ca e greu sa modifici legi strambe cand vii la serviciu doar doua zile pe saptamana si esti preocupat doar de sume forfetare, indemnizatii, pensii..

2016 - an electoral, circ, panarama, "ba pe-a ma-tii". Doar cu painea e mai greu. Si parca din ce in ce mai greu.


Domnule Gheorghe, ma bucur ca v-ati decis sa fiti mai prezent aici. Dumneavoastra, ca si tuturor celor de-aici, LA MULTI ANI, sanatate, bucurii alaturi de cei dragi si un AN NOU mai bun.

dinu d. nica spunea...

La multi ani!
Dinu D. Nica

T-Rex spunea...

La Multi Ani va zic si eu cu un pic de intirziere!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...