vineri, 30 octombrie 2015

Un moment istoricEste un sfârșit de săptămână care va marca istoria României. Am senzația că a început bătălia decisivă pentru putere în Sistem. Un Sistem care trebuie acum să-și gestioneze tensiunile și contradicțiile interne, și aflat și sub presiunea unor grupări de interese din afara țării. Mie mi se pare a fi un soi de preluare ostilă a ”Sistemului” de către un alt sistem, mai mare și mai puternic. Care până acum se mulțumise să fie doar un soi de partener al celui autohton. Probabil că așa n-a putut să-l controleze în totalitate, probabil că zone din Sistem nu ascultă, și-au permis prea multe ”libertăți”. Și s-a trecut la măsuri radicale.

În această bătălie nici Ponta, nici Iohannis nu contează. Ponta a spus ”stop joc!” în seara zilei de 16 noiembrie 2014. Când a înțeles că nu are cum se împotrivi deciziilor ”Sistemului”. S-a cărat dracului în Dubai, sau unde o fi fost, și posibil să-și fi negociat o ieșire onorabilă din scenă. Care presupunea și retragerea lui din fruntea PSD. Liber de ”contract”, își poate permite o oarecare detașare.

Iohannis este total abulic, și nici acum nu înțelege pe ce lume trăiește. ”Sistemul” îl controlează prin consilieri, și cu inevitabilele dosare din diverse sertare. Cum lui nu-i pasă decât de micile lui tabieturi, și îl lasă în pace, nici ”Sistemul” nu-i acordă mare atenție.

Rămâne băsescu. Cel care s-a crezut stăpânul sistemului, deși era doar o fațadă convenabilă. A crezut că îl controlează, că după ce pleacă de la Cotroceni ”Sistemul” îl va asculta ca înainte. Acum vede cu uimire cum totul o ia razna, iar oamenii lui încep să fie strânși de ”Justiție”, altă componentă a ”Sistemului”.

A pune această preluare ostilă pe seama nevoii celor de afară de a avea liniște în România, într-un moment în care se ascute confruntarea cu Rusia, înseamnă să fii tâmpit. Miza este economică. Și o găsiți în propunerea lui Cristian Ghinea, aceea de a scoate de sub controlul statului român tot ce mai înseamnă utilități publice, servicii publice, întreprinderi publice, și de a le pune sub controlul FMI, BM și CE. Sub pretextul că ”le fură politicienii români”. Și probabil că unii din ”Sistem” or fi obiectat. Jaful ar fi fost prea mare, și riscă să determine convulsii politice și sociale. S-or fi codit. Și atunci s-a decis o măsură radicală.

Așa că în timp ce noi belim ochii la spectacolul justiției televizate, în subteran România își pierde și ultimele rămășițe din suveranitatea națională. Dar merită! I-am așteptat atâția ani pe americani, cum să nu te bucuri că au venit?

Un comentariu:

Doroftei Ilie spunea...

Ticaloasa aceasta renuntare la suveranitate ! Oare basescu nu v-a plati niciodata, caci, se stie foarte bine ca el a renuntat la ceea ce se cheama suveranitate, in favoarea de a fi sustinut la tron de catre puterile externe ?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...