duminică, 16 iunie 2013

Porcul, cea mai bună legumă?

 
 
Cretinismul numit FB mă calcă tot mai tare pe nervi. Nu doar că nu poți edita postările, dar și dacă faci corecțiile înainte de a posta, tot cum vrea el apare textul Așa că mă văd obligat să refac textul postat pe FB aici, pentru a-l putea citi cum se cuvine.  Așadar:
 
”Prieteni, oricât vi s-ar părea de ciudat, și oricât ar crede unii că sunt foarte bun prieten cu ceafa de porc și cartofii prăjiți, sunt, nu de ieri, de azi, un mare consumator de legume și fructe. În copilărie am ”păscut” ani buni prin grădina bunicilor, și la țară rar vedeai carne pe masă în cursul săptămânii. Iar puiul se tăia mai ales cu ”ocazia” vreunei boli, când era făcut supă! Să te întremeze!
 
Dar ce salate de castraveți cu mujdei de usturoi și cu mărar, peste care se punea oțet de prune! Ce pâine la țest! Ce ciorbe de fasole, făcute în oale de lut! Bunică-mea a refuzat sistematic, până spre sfârșitul vieții, aragazul, butelia și oalele metalice! Untul îl făcea în casă: bătea putineiul! Singurul vas metalic pe care îl folosea era o corcitură între tigaie și oală, cu trei picioare și coadă, turnat din fontă, în care se făcea o extrem de gustoasă-deși bizară!- omletă, cu verdețuri, mălai și lapte, plus ce mai dădea Dumnezeu, care se făcea în buza sobei cu lemne, pe  jar. Oricum, grădina era plină de legume, și de ierburi aromatice. Soiuri pe care acum nu le mai găsim, din păcate... 

Aceeași bunică era și o foarte bună țesătoare. De cum venea toamna, într-o odaie era montat războiul de țesut, care se strângea primăvara, când începea lucrul la câmp. Așa că vara sucala, pe care se făceau suveicile, folosea drept frigare, când se nimerea să se taie vreun pui, pentru nepoți, evident.. 

 Fructe nu prea erau în grădina lor: un dud, un păr, care făcea niște pere văratice, mălăiețe, dar extrem de parfumate și de gustoase, și nelipsitele prune, că d-aia suntem în zona Piteștilor! Poate un zarzăr, dar nu sunt sigur. La un moment dat, de gura tatălui meu, au apărut în grădină și câteva vițe de vie. Nu-mi amintesc să fi mâncat struguri din ele. Acolo unde se făcea compostul, pe grămada de bălegar și de resturi vegetale, creșteu și ciuperci. Nu sunt sigur că știau dacă sunt comestibile sau nu, dar am supraviețuit!
 
Dar, pentru Dumnezeu! Toate legumele și fructele alea aveau gust! Și așa venim la ce mă doare! Anul acesta, după mulți ani, reușesc să mănânc din piață roșii cu gust de roșie. Nenea de la care le cumpăr spune că e un soi salvat-cred că vroia să zică șutit-de la fosta stațiune de cercetări de la Vidra. În rest, tot ce-am cumpărat nu are gust! Din caise ar fi ieșit o excelentă salată de roșii, cireșele și piersicile nu sunt comestibile. Acum stau și mă uit la un pepene galben, cumpărat de la ”țărani”. Arată a pepene, dar atât. Mă codesc să-l tai; îl mai las să se coacă, îi dau o șansă să fie pepene!
 
Știți care-i nenorocirea? Că și țăranii au început să folosească soiurile create pentru hipermarketuri, și la legume, și la fructe. Degeaba îmi spune ăla de-mi vinde că e de la Voinești sau de la Pietroasele, dacă și-a înlocuit merii sau cireșii cu soiuri de hipermarket. N-am făcut nimic, și dau și o cârcă de bani, că, de, e de la țărani.
 
Mă gândesc să mă întorc la ceafa de porc. Doar că nici porcul nu mai e ce-a fost. Are gust de orice, numai de porc, nu! Așa că e momentul să inventeze ăștia haleala în pastile, să știm dracului o socoteală... 
 

7 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Si mie imi lipsesc bunicii. Toata viata la ei avea alt gust, nu numai mincarea...
Cu marfa de pe-aici (Baden-Wuerttemberg) nu ma pling, se incurajeaza din plin productia agricola din regiune, si fac nemtzii (sau aduc de pe te miri unde) si fructe si legume cu gust. Believe it or not. Chiar si alea crescute in solar. N-am dat aici, din fericire, de simulacrele de rosii pe care le vind "taranii" romani in Brasov. Gasesc rosii italiene si capsuni spaniole cu gust. Produsele de regiune constituie aproape 70% din oferta de fructe, legume, carne, oua si lactate din supermarket-uri. Cu hypermarket-urile nemtii au lasat-o foarte moale.
Si ce-mi place mai mult si mai mult la nemtzii astia e ca aduc lucrurile astea bune la preturi normale, de nu te ruinezi ca sa maninci. Nu glumesc deloc daca spun ca maninc bine la pret aproape de Romanica, de grosolano modo 200 de euroi pe luna, in care mai bag si ceva mese pe la restaurant, prinzuri, beri si cafele cu colegii.
In zona asta nimeni, nici ultimul sarantoc, nu-si numara tzechinii de mincare. Pentru ca mincarea nu este scumpa. Prin politica de stat.
Poate aude si statul roman...

Anonim spunea...

1

citind prostiile scrise de fluieratorul mi-am adus aminte de adevarul spuselor lui constantin care a afirmat ca sintem prosti si s-au prins si altii. intr-un fel este adevarat! in realitate au stiut asta si inca de mult timp iar dovada sta in faptul ca aia care au stiut i-au dat bani lui ceausescu care a mutat preactic satele in orase cu consecintele care se vad. pai daca unul care mai are si facultate pe timpurile alea in care invatamintul romanesc era extraordinar pe linga fabricile de prosti ale vestului nu este in stare sa vada ce traieste si unde si scrie numai timpenii ce pretentii sa mai am la ceilalti care n-au beneficiat de avantajele enorme la care a avut acces taranul cu vaca numit fluieratorul. vezi ma ca nu sinteti in stare de nimic? vezi ce inseamna un popor fara experienta pt ca majoritatea asta careia ii aparti tu i-au ingropat pe ceielalti care aveau alta provenienta? totul cade acum si pe voi nu-i asa? gustul rosiilor si mai stiu eu ce legume din germania? poate vine de la initium. si e berea buna? e de la estrogenii pe cvare ii are in ea. printre altele spaniolii aia cu chestii bune nu sint obligati sa respecte limitele impuse la folosirea pesticidelor de catre e.u. celorlalte tari. aici intra si unele zone din italia. aia cu controlul alimentelor la nivel european au sediul in italia. sa mai continui?! chiar este necesar?!
desi presa si tv-ul din germania gem se articole si emisiuni despre scandalurile alimentare fluieratorul n-a auzit nimic! astea sint zilnice! deci atunci cind spun ca taranii din ro sint prosti am si aergumente. mintea voastra nu trece de cea a boilor pe linga care v-ati petrecut voi viata. ceausescu daca ar fi vrut sa faca un bine romaniei ar fi trebuit sa va dea un bocanc in cur si daca nu erati multumiti si unul in gura ca sa va stiti lungul nasului. nu s-a intimplat asa c-am ajuns risul europei si se vede si de ce.
si sa dau linkuri:

http://www.focus.de/gesundheit/ernaehrung/gesundessen/tid-11388/lebensmittelskandale-pestizide-in-obst-und-gemuese_aid_323046.html

http://derstandard.at/1361240980392/Schwerer-Betrug-mit-Bio-Eiern-in-Deutschland

http://www.merkur-online.de/aktuelles/welt/lebensmittelskandale-deutschland-fotostrecke-zr-2751275.html

http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Panorama/d/1802342/chronologie--lebensmittelskandale-in-deutschland.html

http://de.euronews.com/2013/03/01/lebensmittelskandal-in-deutschland-gift-im-tierfutter/


http://www.bild.de/news/2011/news/rentner-stirbt-vergiftung-lebensmittel-skandal-mett-schweinefleisch-supermarkt-15458146.bild.html


http://www.welt.de/vermischtes/article787032/Zahlreiche-Gefluegelbetriebe-mit-Salmonellen-verseucht.html


http://www.stern.de/gesundheit/ehec-infektionen-in-deutschland-experten-vermuten-keim-in-salatboxen-1688788.html

http://www.stern.de/ernaehrung/erkrankungen/lebensmittelvergiftung-symptome-salmonellen-listerien-615795.html


http://www.welt.de/themen/gammelfleisch/

http://www.spiegel.de/thema/dioxinskandal_2011/


http://diepresse.com/home/panorama/welt/623256/Deutschland_DioxinSkandal-weitet-sich-aus

Anonim spunea...

si mai departe cum este ma taran prost cu sutele de mii de operatii de care nu are nimeni nevoie? cum este ma cu alea 25000 de amputatii care nu sint necesare? cum e ma cu aia 3 mil de copii care nu au de mincare? cum e ma cu aia 10 milioane de pe hatz 4 care nu au ce minca? nesimtitule iti bati joc de toti care citesc prostiile tale si de nemtii care sufera si care sint cu milioanele! romanii sint natia care dau cele mai multe prostituate in vest. sint natia cu cei mai multi indivizi care au fost tinuti fortat la munca gratuita in urmatoarele tari: germania, franta , italia, cehia, grecia siu anglia. toate cazurile au fost prezentate in presa straina si romanesca. sint singura natie care mai alearga pt munca la negru care este rara si nu te scapa de nimic. sint natia care este specializata in spalat batrinii vestului la poponet si care se preteaza la orice fara sa aiba pic de demnitate si onoare. ba tarani primitivi sinteti niste jeguri ma! toti isi numara banii de mincare cu exceptia a 20% din populatie. de precizat ca virsta masinilor aflate in circulatie a scazut la 12 ani cu ocazia prog rabla cind s-au dat pina la 4000 euro cadou de la stat. pina atunci era de 14 ani. traficul aerian este facut in proportie covirsitoare de 12% din populatie. cum ramine ma cu concernele alea care nu platesc impozit? nu ne spui nimic de fuziunea aia vw porsche la care astia au tras o teapa fiscului de 800 milioane?
deci mincarea, costurile locuitului si celelalte taxe te fac praf. de ce nu spui nimic despre redenumirea proletariatului in precariat? sper sa nu apari cu prostiile tipice voua care sinteti obraznici si primitivi. gindeste-te ca te fac de ris ca si acum pt ca eu chiar stiu totul si colectionez toate scandalurile si nenorocirile vestului de citva zeci de ani. deci stiu bine de tot totul si cu dovezi nu asa ca voi din burta pt ca la voi capul nu s-a inventat. aveti un inlocuitor sinonim cu ala de gaina zapacita.
constantin traduce-ti ce-am postat ca sa vezi cite parale face mintea tarnilor tai!

Anonim spunea...

sa continuam cu germanika atit de draga taranilor neaparat destepti din romania. astazi despre mizeria in care se zbat milioane de copii:

http://www.kinderaerzte-im-netz.de/bvkj/aktuelles1/show.php3?id=4034&nodeid=26


http://www.spiegel.de/panorama/verhungern-im-heim-jeder-fuenfte-pflegebeduerftige-akut-unterernaehrt-a-297235.html

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/krankenhausstudie-kinder-in-kliniken-oft-von-unterernaehrung-betroffen-a-299681.html


http://www.presseportal.de/pm/53198/722531/auch-in-deutschland-hungern-kinder-children-for-a-better-world-und-vodafone-stiftung-deutschland


http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/regionale-rangliste-armes-deutschland/7547496.html



http://www.ugb.de/kinder-gesund-ernaehren/armut-macht-kinder-krank/


http://www.urban-stiftung.de/aktiv/hungerndekinder.html


http://www.hilfe-fuer-hungernde-kinder.de/

http://www2.evangelisch.de/themen/gesellschaft/kinder-werden-in-deutschland-weniger-und-%C3%A4rmer45985


Kinder- und Jugendarmut in Deutschland
von Madeleine Hoppe

carte aparuta in 2008 in care se spune clar ca 2,8 milioane de copii si tineri sub 15 ani traiesc in saracie.
astazi sint clar peste 3 milioane iar numarul lor creste exponential de la un an la altul. personal consider c-au trecut deja de 4 milioane iar corect este sa-i numari pe toti copii pina la majorat adica pina in 18 ani.
masuri?!scaderi de impozite pt bogati si concerne pe linga inlesnirile si gaurile intentionate din legi prin care se pot sustrage de la plata oricaror taxe.


2,9 Millionen trotz Job von Armut bedroht
06.01.2012 00:00 Uhr

Berlin - Zwischen 2,7 und 2,9 Millionen Erwerbstätige in Deutschland sind trotz ihrer Arbeit von Armut bedroht. Dies sind zwischen 7,1 und 7,5 Prozent aller Erwerbstätigen.



http://www.geolitico.de/2012/10/13/merkel-nimmt-fur-europa-sogar-60-prozent-arbeitslose-in-kauf/



Anonim spunea...

deci numarul saracilor este f mare. in general pt a face ca statisticile sa nu fie catastrofale se refera la copii pina in 15 ani si numai din familii care parintii sint fara job. nu discutam de ce nu sint si nu pot fi joburi ci de faptul ca nici astea nu-ti pot asigura o existenta nici atunci cind muncesc 2 persoane. astazi sint 7,5 milioane care au salarii de 400 euro pe luna!!!! daca peste asta adaugi suma de 10 milioane de someri ce iese? si daca se ia in considerare si numarul celor care sint la 1-2 salari de saracie ajungem la societatea 20%-80% despre care se spune ca exista inca din anii 90 si in care doar primii au iar restul....oricum la nemti 30% din populatie nu detine nimic absolut. ba dimpotriva detin ceea ce in statistici se numeste avere negativa adica datorii pe care nu le pot plati de obicei. au avut documentere la tv cu gramada in care au aratat portareii care ii vineaza pe datornici. taranilor la ceausescu era o viata de luxul luxului!!!!

despre coruptie insa relevant:

Korruption in Deutschland: Portrait einer Wachstumsbranche
von Britta Bannenberg,Wolfgang Schaupensteiner


http://books.google.at/books?id=g9VhETeeeewC&pg=PA228&lpg=PA228&dq=korruption+in+deutschland+nimmt+zu&source=bl&ots=9CWBVbRIr0&sig=gJaLF3Za4Tkc4diK5e_gQuCRQH8&hl=de&sa=X&ei=zIa9UYePAsrtO87egLgG&ved=0CF8Q6AEwBTgK#v=onepage&q&f=false



Korruption kostet Deutschland 250 Milliarden Euro

Die gute Konjunkturlage hält die Deutschen nicht von Bestechung ab. Forscher stellen eine "zunehmende Verlotterung der Sitten" fest.

http://www.welt.de/wirtschaft/article13924503/Korruption-kostet-Deutschland-250-Milliarden-Euro.html


Abgeordnete bestechen leicht gemacht

Kaum irgendwo ist es so einfach, ungestraft Politiker zu bestechen wie in Deutschland. Vermutlich wird das auch erst mal so bleiben. Von L. Altmeier und S. Klormann

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2012-08/korruption-deutschland-abgeordnete


http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/26/bayern-8-millionen-euro-aus-steuermitteln-fuer-politiker-familien/


voi continua capitolul asta. merkel numai voua putea sa va spuna ca sinteti corupti. altii mai aerieni decit voi unde sa gaseasca?!

sa concluzionam ca taranii tai sint de-o prostie incalificabila!!! deci unii care-ti scriu aici stau in vest si nu vad nimic altceva decit trocul lor. e plin = bine = viata super = civilizatie = vestu' dom'le. si daca astia nu vad cum ramine cu aia care stau in tara? jale mare! iti convine sau nu retine ca bosii v-au scos in fata deoarece v-au stiut cum sinteti si s-au bazat pe voi. practic a fost o sg mutare din care a iesit sah si mat! ziua de astazi nu este decit o confirmare a faptului ca ceea ce spun este real. sinteti limitati si obisnuiti-va cu asta! tara a ramas in totalitate pe mina voastra iar starea ei actuala reprezinta totalitatea posibilitatilor de care dispuneti voi. acum este exact dupa chipul si asemanearea voastra. nimic altceva! cei care au stiut ceea ce trebuie au sesizat inca de pe atunci cind v-au vazut cum sinteti ca romania in clipa in care va ajunge pe miinile voastre va trece prin clipe cumplite.

traduce-ti cu google translate si vei vedea ca lumea e alta decit aia pa care ai crezut-o sau aia pe care ti-o povestesc taranii. problema este ca-n spatele vostru n-a fost nimeni si nimic. experienta de la generatiile anterioare egal zero. exista o salvare insa mindria voastra este prea mare si nu va lasa sa acceptati nimic de la nimeni. d-aia pe blogurile romanilor nu exista discutii ci numai injuraturi. cu f mici exceptii astia sint taranii romani. mereu ei sint cei mai destepti si trebuie sa fie primii pt ca parerile lor sint infailibile. cum este cu circulatia in bucuresti? grea trecerea de la caruta de pe ulita la masina de pe sosele!

DeathArrow spunea...

@Anonim

Vadime, tu ești bă?

DeathArrow spunea...

Se mai găsesc și legume și fructe cu gust dar parcă din ce în ce mai rar. Dobitocii care au condus țara timp de 20 de ani ar fi trebuit să facă ceva pentru protejarea soiurilor autohtone.

Înccet, încet dispar soiurile de fructe, legume și rasele de animale. Pe țăran nu-l interesează gustul roșiei, îl interesează să se coacă cât mai repede, să necesite cât mai puțină îngrijire și să fie cât mai productivă. Iar dobitocul de client cumpără pentru că i se pare fățoasă, mare și frumoasă iar odată ajuns acasă constată că e verde la interior, necoaptă și cu gust fad.

Ar trebui ca educația să plece de la consumator. Dacă tot dai câți bani dai, măcar să pretinzi ceva care să fie gustos și eventual sănătos. Dar nu, românul cumpără tot ce i se pune sub nas. Parcă i se face o favoare că i se permite să cumpere ceva.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...