luni, 18 martie 2013

Schimbarea care n-a schimbat nimic

 
 
Atmosfera din România este tot mai deprimantă. Schimbarea din decembrie 2012 nu a schimbat, practic, nimic. Credeți-mă, nu pentru a le vedea mutrele în Guvern lui Vosganian și Niță am votat eu, ci pentru schimbarea radicală a politicilor economice și sociale, precum și pentru revenirea la o normalitate, acceptabilă pentru situația de fapt a României, în Justiție. Și ce avem?
 
Păi, politicile neo-liberale impuse de FMI României nu doar că nu sunt corectate, ci amplificate de actualul guvern, care nu știe cum să mai intre în grațiile celor care conduc, de fapt, România. Îl las de o parte pe băsescu: omul este nebun, în sensul propriu al cuvântului, și se va comporta ca atare. Pe mine mă interesează o guvernare care se spune că ar avea în componență și un partid de stânga. Ce dracu e de stânga în programul ăsta de guvernare? Privatizările pe bandă rulantă? Licențierile din sistemul public? Demantelarea sistemului public de educație și de sănătate? Politicile sociale care accentuează polarizarea? Unde sunt echitatea și justiția socială?
 
Aș accepta toate astea, dacă aș vedea că nu există alternativă la acest tip de politici, și, cu toate costurile lor, ele dau rezultate. Din păcate nu au dat și nici nu au cum da rezultate, nici la noi, nici la alții. Alternative, da, există, dar pentru a le folosi, trebuie să renunți la dogme, să te lupți cu dogmaticii, să-ți pui mintea la contribuție și să obții sprijinul oamenilor pentru ele.
 
Sunt atâtea resurse umane și materiale nefolosite în România, atâtea oportunități ratate. Și nimănui nu-i pasă. Politica s-a redus la forma ei rudimentară: lupta pentru putere de dragul puterii. Și schimbarea Constituției, și regionalizarea sunt, înainte de orice, instrumente ale luptei pentru putere. Ele nu cred că răspund nici unei nevoi reale a cetățenilor sau a agenților economici. Ca și în politică, și adesea din cauza ei,  și în Justiție lupta pentru putere a devenit principala preocupare a magistraților. Ca atare actul de justiție a trecut nu pe plan secund, ci este ultimul pe lista preocupărilor slujitorilor ei. 
 
Așadar, până la urmă, unde e schimbarea, și în ce constă ea? Că eu nu văd nici schimbare, nici roadele ei...

10 comentarii:

sandman spunea...

Exact asta am spus si eu.

Karakas spunea...

Tocmai vorbeam cu niste prieteni despre asta si acum citesc exact aceleasi opinii. Nu exista "stinga" sau "dreapta" in Romania. Pina acum, acest guvern nu cred ca a implementat vreo masura "de stinga". Iar "dreapta" e o gluma, o proasta imitatie a Republicanilor din SUA. Ati citit voi ceva in platformele candidatilor "de dreapta", vreo lista de masuri economice care sa redea dezvoltare Romaniei si sa promita cresterea nivelului de trai pentru milioanele de saraci romani?

Anonim spunea...

mi'aduce aminte de guvernul Jospin (celebru ca a dat "clasa" la privatizari oricarei guvernare de dreapta). vin (poate) vremuri triste. ce se întîmpla în Cipru si Europa acum nu e prea linistitor . pîna la urma ajunge si România cum si unde si'a dorit "crazy on a ship of fools"

Karakas spunea...

Din pacate Romania, ca sa intre in NATO, s-a facut partasa la acest razboi ilegal. Poate asta i-a adus ceva avantaje de securitate in Europa, dar si asta este...discutabil.

http://www.nytimes.com/2013/03/18/opinion/krugman-marches-of-folly.html?ref=global-home&_r=0

Anonim spunea...

nu inteleg de ce voi romanii nu vedeti nici macar chestii care se petrec sub ochii vostri de peste 20 de ani! care stinga?! unde a existat ea din 90 incoace cu exceptia unor denumiri si a unor hirtii? unde a existat echitate si justitie sociala? unde n-au fost distruse statele sociale, invatamintul si unde s-a facut altceva decit sa se umple buzunarele bogatilor cu bani pt ca privatizarile s-au facut peste tot inclusiv in vestul luminos prin aceleasi metode adica prin devalizarea fondului public?
asa au sperat si nemtii ca dupa kohl vine socialistul schroder si va face si va drege insa el a dat statul social pe mina concernelor care l-au reformat dupa cum au vrut ei sub conducerea sefului de personal de la vw. cu schroder s-a inceput socializarea pierderilor concernelor si tot cu el bursierii au demis un ministru de finante instalind un altul care le-a permis genul de afaceri globale care au dus la criza de astazi.pe ce lume traiti?!stiu ca romanii cred ca nemtii sint culmea cinstei insa asta se intimpla doar pt ca au orbul gainilor.sa dau un exemplu edificator pt germania:aeroportul din berlin inceput in 2006 si care ar fi trebuit sa fie gata de 2 ani. costuri peste 2,4 miliarde despre care nimeni nu poate spune nimic. 40000 de greseli de constructie plus un proiect din capul locului gresit. se presupune c-ar fi gata in 2016 insa nimeni nu poate spune asta cu siguranta. ce uitati voi este ca preluati un sistem care asa a fost mereu si nu altfel iar elita vestului nu-l va schimba vreodata dupa cum va place voua. visul romanesc cu un capitalism de burlan pe care va curge direct pe balcon sau in curte tot ce va trebuie voua s-a dovedit a fi una din nebuniile clasice dintre care mai mentionez legenda cu vestul luminos care se scalda in democratie si civilizatie. si pt ca romanii nu pot renunta asa usor la prostii de genul asta acum cind au vazut ca nu prea tine au inventat chestia cu tarile civilizate din nord. la total chit ca nu va convine obisnuiti-va ca aia care i-au dat bani lui ceausescu sa va mute in orase au stiut bine ce fac pt ca v-au cunoscut si au stiut bine cu cine vor avea de-a face. sa va mai explic servilismul taranilor cocotati in functii politice si pe care-l puteti admira la tv?

Anonim spunea...

2
romania de astazi este oglinda capacitatii si a caracterului minunatilor oameni de la tara care nu vor sa priceapa c-au aterizat in locuri nepotrivite pt ei fara a avea in spate experienta altor generatii. cei care se pricep la condus lumea si la stapinit popoare de secole nu pot fi pacaliti asa cu una cu doua cum credeti voi si de fiecare data cind fac ceva stiu bine ce trebuie ca sa obtina maximum de avantaje. unii stau in porcaria aia de canada de-o gramada de timp si tot nu vad ce trebuie sau vad ceva dar prea tirziu si incomplet. desi ceusescu este singurul care a facut pt voi ceea ce nimeni n-a mai reusit de-a lungul istoriei si nici nu va mai incerca altul vreodata totusi voi ati fost cei care l-ati urit cel mai mult! caractere nu gluma! inainte de 45 0,2% dintre tarani reuseau prin scoala acum 2% iar pe vremea lui 60% in facultati trebuiau sa fie dintre voi!!!! case, masini, joburi, ajunsi ingineri, doctori, profesori in masa ca niciodata in istorie si totusi nu v-a ajuns nimic!!!! nici acum nu pricepeti ca vestul vostru iubit in anii 80 a fost de 2x intr-o criza mai mare ca asta iar singura alternativa era sa va puna pe voi la plata iar ca sa va aduca in starea asta nu exista alta alternativa decit sa produci schimbari iar astea se fac cu oameni nemultumiti iar cu voi au reusit la modul simplu ca d-aia v-au si pregatit din timp. stiu ca o sa va ambalati ca asta va este stilul bazat pe mindria aia bolnava de care suferiti inloc sa va bagati mintile in cap si sa va treziti ca sa puteti schimba ceva. o chestie ramine clara si anume ca distrugindu-i pe ceilalti care v-ar fi putut ajuta v-ati condamnat pe voi insiva la ceea ce vedeti ca este. unii de alta provenienta si cu alta experienta au stiut insa cui ai fi putut spune cind se stie ca taranii in mindria lor nu pot accepta ca nu sint ei buricul pamintului?! pt ca sinteti slugarnici prin traditie fata de straini n-ati putut si nu puteti sa va ginditi la o tara neutra ci doar sa intrati in organizatii unde sa fie cineva care sa va spuna ce aveti de facut. in asemenea conditii nu va va respecta nimeni vreodata si nici nu va exista altfel de viata decit asta pe care o vedeti.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/miza-din-spatele-noii-legi-a-retrocedarilor-terenuri-si-paduri-de-11-miliarde-de-euro-terenuri-apartinand-institutelor-de-cercetare-si-jumatate-din-padurile-romaniei-sunt-uriasa-miza-din-spatele-noii-legi-10675755

Karakas spunea...

Lucrurile se schimba precipitat in zona trans-atlantica, si ar trebui sa fim pro-activi in politica externa.

http://www.nytimes.com/2013/03/19/world/europe/19iht-letter19.html?ref=global-home

Karakas spunea...

Ia de cititi de unde vine si unde se duce marea coruptie...germana:

http://en.wikipedia.org/wiki/Karlheinz_Schreiber

Si astea sunt cele aparute in presa. Cine stie cite dosare stau "la rece".

Cineva spunea...

Data viitoare să-i voteze băsiştii, dacă tot fac politică băsistă fără băsescu. Sper că nu suntem aşteptaţi de USL (sau oricare alţii) la europarlamentare. În 2012 mi-am luat ultima ţeapă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...